642931-6

 

25 березня Кабінет міністрів України розглянув великий пакет законопроектів та проектів урядових постанов, представлених Міністерством фінансів і Мінекономіки, які стосуються економічної і соціальної сфери, та спрямовані на запровадження непопулярних заходів жорсткої бюджетної економії.

Навколо цих документів відбулася надзвичайно гостра та напружена дискусія, оскільки наслідком їх ухвалення стане підвищення податків, цін і тарифів і водночас заморожування зарплат, пенсій та інших соціальних виплат.

- Все це відбувається в умовах поглиблення кризи в економіці, девальвації національної валюти, значного зростання інфляції і подорожчання енергоносіїв, - зазначив в.о. Голови ФПУ Григорій Осовий.

Профспілки і трудящі вкрай негативно поставляться до таких новацій, які в значній мірі нав’язані Уряду МВФ в обмін на кредитну підтримку України, - наголосив профспілковий лідер.

Він нагадав, що запропоновані проекти документів складають єдиний пакет змін до Державного бюджету на 2014 рік. Його планується відкоригувати відповідно до зміненого прогнозу економічного і соціального розвитку країни на поточний рік, яким передбачається падіння показників ВВП, значний рівень інфляції і зростання безробіття.

- Цілком зрозуміло, що профспілки, як і більшість громадян, не підтримають таких жорстких умов, що потягнуть за собою не тільки скорочення робочих місць, а також зарплат, пенсій, і всього, що пов’язано із забезпеченням гідного рівня життя людей, - підкреслив Г.В.Осовий.

ФПУ наразі проводить детальний аналіз урядових ініціатив та після їх доопрацювання у Комітетах Верховної Ради, висловить свою консолідовану позицію з урахуванням думки членів Президії ФПУ, засідання якої відбудеться завтра – 27 березня.

 

ІАЦ