img6

 

На розгляд Уряду 16 березня було подано Мінюстом проект розпорядження про затвердження орієнтовного плану законопроектних робіт на 2016 рік.

 

Робота над законами, іншими нормативно-правовими актами має проходити у відповідності до Плану діяльності КМУ, який був оприлюднений днями, і до кінця поточного року передбачає проведення понад 300 різноманітних заходів, спрямованих на здійснення реформ.

Керівник СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий на засіданні КМУ, висловив низку пропозицій до плану законопроектних робіт.

Він зазначив, що профспілки як сторона соціального діалогу згідно із законодавством беруть участь у розробленні проектів нормативно-правових актів з питань формування та реалізації державної соціальної та економічної політики, регулювання трудових, соціальних, економічних відносин. Тому вже цього року потребує змін закон про прожитковий мінімум з метою запровадження нових підходів до формування цього показника, який не переглядався з 2000 року. Також це необхідно з урахуванням минулорічного рішення суду, яким зобов’язано Уряд оновити прожитковий мінімум згідно із вимогами законодавства.

Профспілки також привернули увагу, що для ухваленого нещодавно плану заходів з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року потрібно прийняття низки актів нормативно-правового регулювання, які не включено до плану законопроектних робіт. Потребує підготовки законопроект про правові гарантії та механізм реалізації свободи мирних зібрань. Це питання давно назріло, але з минулого року було перенесено на більш пізній період, проте до плану на поточний рік не було включено.

Також йшлося про те, що відповідно до плану врегулювання колективно-договірних відносин, потребує внесення змін до законодавства щодо зняття обмежень працівників на страйки. Ще профспілками було запропоновано внести зміни до податкового кодексу з метою звільнення дитячих оздоровчих закладів і позашкільних закладів від сплати земельного податку на податку на нерухоме майно, оскільки - це соціальна сфера.

СПО об'єднань профспілок передав свої пропозиції до орієнтовного плану законопроектних робіт у встановленому порядку.

 

Прес-центр ФПУ