02059

Як побороти тіньову зайнятість і зарплату в конвертах? Які фінансові санкції передбачені за порушення трудового законодавства? Як домогтися зниження шокуючих цін на газ і комунальні послуги і підвищення зарплати? Відповіді на ці болючі питання шукали учасники спільного семінару Федерації профспілок Кіровоградської області та управління Держпраці в області, який організувала голова обкому профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості Любов Липко для профактиву Світловодська.

Перший заступник Світловодського міського голови Олена Балюк пояснила мету семінару: застерегти порушення трудового законодавства. А ініціювали цей семінар, тому що у місті є випадки нелегалізованої праці. Виконком міської ради проводить велику роботу з її легалізації, створена робоча група, яка провела з початку року майже 400 обстежень підприємств. Виявлено 46 неоформлених найманих працівників, 33 з них вже зареєстрували. Активна робота в цьому плані пояснюється тим, що від тіньової зайнятості місто втрачає надходження у вигляді податків, які потрібні для розвитку території, а неоформлені працівники у майбутньому позбавляють себе пенсії. Іще є один бік медалі: сьогодні передбачені серйозні санкції за будь-які порушення трудового законодавства.

Начальник відділу управління Держпраці в області Ганна Масловська пояснила, у яких випадках застосовуються фінансові санкції і як їх уникнути: дотримувати порядку оформлення працівників на роботу, державних мінімальних гарантій, не порушувати терміни виплати зарплати та інших виплат…

Звісно, штрафних санкцій не треба боятися, краще не допускати порушення. А застерігати їх мають і влада, і профспілки, і роботодавці. Про важливість соціального діалогу на різних рівнях розповіла заступник голови ФПО Оксана Терлецька. В нинішніх умовах найголовніше знаходити порозуміння у вирішенні соціально-економічних питань, проводити роз’яснювальну роботу щодо наслідків недотримання трудового законодавства. Оксана Терлецька також повідомила про дії профспілок після липневого Всеукраїнського маршу протесту. викликаного шоковим підвищенням ціни на газ і житлово-комунальні послуги. На виконання доручення Прем’єр-міністра В.Гройсмана протягом липня-серпня будуть напрацьовані узгоджені пропозиції щодо реформування системи оплати праці та сплати єдиного внеску на соціальне страхування, збільшення розміру мінімальної зарплати, а також опрацювання пропозицій щодо перегляду ціни на газ, які будуть розглянуті на наступній сесії ВРУ.

Питання колдоговірної роботи розкрила головний фахівець ФПО Олександра Залевська. Вона націлила мудро використовувати інструмент колективних договорів для регулювання соціально-трудових відносин, вчасно переглядати їх і закладати підвищення зарплати. Незабаром буде підписана Генеральна угода, яка має стати основою для внесення змін у колдоговори.

Марія Іванова,

Федерація профспілок Кіровоградської області