DSC02200

 

 

Як впливає децентралізація управління бюджетними установами на стан соціально-трудових відносин у галузях освіти, охорони здоров’я та культури? Це питання обговорювалося на Кіровоградській обласній тристоронній соціально-економічній раді.

За словами голови ФПО Максима Баланенка, розгляд цього питання викликаний непоодинокими фактами погіршенням стану цих відносин у бюджетній сфері. «Профспілки не можуть погодитися з тим, що децентралізація, замість стабілізації суспільно-політичної системи, стала причиною порушення Бюджетного кодексу, норм ряду законів. У такій ситуації не тільки не збережуться кваліфіковані кадри, а навпаки можна розгубити ті, що є, адже мають місце факти невиплати законних надбавок, доплат, попереджень про звільнення у зв’язку з реорганізацією, оптимізацією, що викликає напругу в колективах».

Враховуючи складну ситуацію у соціально-трудових відносинах у процесі децентралізації управління бюджетними установами, тристороння рада вирішила тримати на постійному контролі питання щодо забезпечення своєчасної та у повному обсягу зарплати працівникам бюджетної сфери, при уточненні бюджету 2016 року та формуванні бюджету 2017 року неухильно дотримуватися вимог Бюджетного кодексу. Домагатися здійснення законних виплат у граничних розмірах працівникам освіти, культури, охорони здоров’я. Не допускати порушення норм трудового законодавства і забезпечити дотримання прав та інтересів працівників у процесі децентралізації, уникати вивільнення працівників бюджетної сфери понад норми, визначені галузевими угодами.

Сторони соціального діалогу вирішили продовжити роботу з формування культурних округів під час створення об’єднаних територіальних громад, враховуючи використання матеріальних, фінансових, кадрових ресурсів й існуючі нормативи забезпечення населення публічними бібліотеками та клубними закладами. А що стосується охорони здоров’я, то пропонується залишити без змін структуру існуючої системи надання первинної медичної допомоги, а фінансування мережі медичних закладів забезпечити шляхом передачі субвенції із об’єднаної територіальної громади до районного бюджету.

 

Марія Іванова,

м.Кіровоград