Изображение 056

 

7 грудня у Президент Отелі відбувся Національний круглий стіл «Ратифікація Конвенції МОП №167 "Про безпеку і гігієну праці в будівництві" – крок до забезпечення гідних умов праці для будівельників», де відбудеться обговорення пропозицій і позицій зацікавлених осіб щодо ратифікації Конвенції МОП №167.

 

Відкриваючі засідання Голова Профспілка працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України Василь Андреєв зазначив, що сучасний стан охорони праці в галузі будівництва і в цілому в Україні залишається критичним.

За останні п’ять років щорічно в середньому травмується 626 будівельників, із них 113 осіб гинуть на роботі. Лише офіційно визначені втрати роботодавців галузі в наслідок вибуття із виробничого процесу травмованих працівників становить 11 тисяч людино-днів на рік. Кожен п’ятий працівник будівельної галузі працює у шкідливих умовах праці, що для нього – ризик професійного захворювання, а для фонду соціального страхування – гарантовані витрати на виплату допомог і ранніх пенсій. Державний нагляд за безпечними умовами праці, і так знесилений безсистемною дерегуляцією підприємницької діяльності, несе значні втрати після ліквідації Держгірпромнагляду і в процесі становлення нової Державної служби України з питань праці.

Система безпеки і гігієни праці в будівельній галузі потребує організованої і обґрунтованої реформи, основу якої може скласти єдиний міжнародний правовий документ - Конвенція Міжнародної організації праці №167 «Про безпеку і гігієну праці в будівництві», - такого спільного висновку досягли учасники обговорення.

Профспілка працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України протягом вже трьох років веде кампанію за ратифікацію Конвенції МОП №167. В Генеральній угоді між Урядом, профспілками і роботодавцями на 2016-2017 роки зафіксована домовленість щодо ратифікації Конвенції МОП №167.

Профспілка надала свою оцінку Доповіді Уряду України до МОП щодо нератифікованих конвенцій МОП №167 та №187, які стануть частиною підсумкових документів за результатами роботи Міжнародної конференції праці в 2017 році. Ратифікація Конвенції МОП №167 була названа пріоритетом в підсумковій Декларації цьогорічного засідання одного із офіційних органів Угоди про асоціацію – Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС.

У круглому столі взяли участь: Координатор Міжнародної організації праці в Україні Сергій Савчук, керівники Мінрегіону України та Мінсополітики України, керівник Державної служби України з питань праці, народні депутати України, керівники галузевого об’єднання роботодавців, Будівельної Палати України, фахівці Федерації профспілок України, регіональних організацій Профспілки будівельників України, експерти в галузі безпеки і гігієни праці в будівельній галузі.

 

Изображение 055

 

Изображение 054

 

Изображение 062

 

Изображение 064

 

 Прес-центр ФПУ