Anisimov

 

 

Рік, який щойно розпочався, багатий на знакові події. У листопаді ми будемо відзначати 200-річчя профспілкового руху в Україні, а Профспілка металургів і гірників проведе свою звітну конференцію. Також ФПУ оголосила 2017-й роком первинної профспілкової організації.

Безумовно, виконання всього запланованого залежить від того, наскільки міцне підґрунтя сьогодні має первинка: чи то соціально- економічні показники, чи то мікроклімат всередині організації. Про те, як стартувала в 2017 рік первинна організація ПМГУ ПАТ «Запоріжсталь» і на якому фундаменті досягає стійких успіхів, розповідає голова профспілкового комітету підприємства Леонід Анісімов.

 

– Леоніде Олександровичу, вже одне слово «Запоріжсталь» несе в собі позитивний зміст. Не сьогодні, й навіть не вчора сформувалися ті важливі традиції, завдяки яким працювати на підприємстві престижно. Але все-таки, що є основою успішної роботи первинної профорганізації комбінату?

– Насамперед, це згуртований трудовий колектив досвідчених і цілеспрямованих людей, які здатні виконувати найскладніші виробничі завдання та готові без вагань стати на захист своїх трудових прав і соціально-економічних інтересів.

Одним з головних чинників успіху є наша тісна співпраця з адміністрацією підприємства. Генеральний директор Ростислав Шурма – керівник нової формації. Він завжди глибоко вивчає проблему і лише потім приймає зважене рішення. Завдання профкому – вчасно позначити проблему та показати прийнятні шляхи її вирішення. Тому часто позиція менеджменту, що відповідає за соціальні проекти, повністю співпадає з позицією первинки. У питаннях соціальної політики ми намагаємося досягати повного взаєморозуміння, тому всі питання і проблеми вирішуються досить оперативно та мають для людини праці позитивний результат.

– «Запоріжсталь» – один з лідерів у металургійній галузі щодо заробітної плати. Не секрет, що на будь-якому підприємстві питання збільшення доходу працівників завжди актуальні. З яких фінансових джерел можна очікувати на підвищення зарплати?

– Основою для матеріальних можливостей є ефективна робота кожної людини на своєму робочому місці та всього колективу загалом. Дала свої позитивні результати і робота щодо підвищення якості.

Також «Запоріжсталь» впроваджує кращі практики управління в енергетиці, реалізує енергозберігаючі проекти та сучасні технології, засновані на високоефективному використанні паливно-енергетичних ресурсів.

Усі ці економічні показники позитивно позначилися на зростанні зарплати працівників, яка в 2016 році збільшилася на 16,4%, склавши в середньому по комбінату 10319 грн.

– Одним з пріоритетних напрямів роботи є питання охорони праці. Кожен працівник повинен повернутися із зміни додому живим і неушкодженим.

– Найголовнішим досягненням є те, що комбінат відпрацював 2016 рік без смертельних випадків на виробництві. У роботі із запобігання небезпечним ситуаціям на виробництві ключова увага приділяється профілактиці, діє низка спеціальних програм. Знання працівників з охорони праці оцінюють за допомогою комп’ютерного тестування, проводяться місяць безпеки та тематичні стоп-години.

Гарним інструментом профілактичної роботи зарекомендували себе патрулі безпеки, в яких задіяні співробітники цехів комбінату та громадські інспектори з охорони праці. Вони зсередини знають всі можливі вузькі місця та заздалегідь сповіщають про небезпеку відповідні служби цеху або комбінату.

По кожному нещасному випадку проводяться засідання цехових комітетів профкому, на яких детально розглядаються причини травми та вживаються заходи щодо недопущення подібних порушень.

У цілому на охорону праці за минулий рік було витрачено близько 240 млн грн, що значно перевищує розміри витрат на охорону праці, передбачені чинним законодавством.

– Основою соціальної політики комбінату є колективний договір. Які з його заходів найбільш актуальні для трудящих?

– Незважаючи на складну ситуацію в економіці, всі заходи, передбачені колдоговором на 2016 рік, виконані на 100%.

Особливу увагу приділяємо оздоровленню трудящих. У 2016 році оздоровилися 6355 осіб. З них у санаторіях України – 585 працівників. У пансіонаті «Металург» – 3493 трудящих і членів їхніх сімей, а також 473 ветерани праці. У санаторії-профілакторії пройшли лікування 1157 працівників і непрацюючих ветеранів.

Більше тисячі дітей з родин металургів відпочили в дитячих оздоровчих закладах «Супутник» (Великий Луг, Запоріжжя), «Альбатрос» і «Приморський» (Генічеськ, Азовське море).

Завдяки співпраці комбінату з компанією «Арсенал-страхування» працівникам і ветеранам частково компенсувалася вартість ліків при настанні страхового випадку. У 2017 році укладено новий договір із СК «АСКА», яким збільшено суми страхових виплат до 2700 грн для працівників комбінату і до 2500 грн для ветеранів.

– Починаючи з 2012 року, на підприємстві успішно діє програма «Робітничий побут». Що було зроблено в рамках цієї програми?

– За весь період дії програми комбінат інвестував у неї близько 30 млн грн. У 2016 році були виконані роботи на дев’яти об’єктах загальною площею 721 кв. м. Основну увагу приділено ремонтам побутових приміщень і санвузлів. Сума інвестицій склала 3 млн грн. У цій роботі брали активну участь і профактивісти, котрі подали свої пропозиції щодо поліпшення умов праці та побуту.

– І насамкінець, розкажіть про основні завдання первинки в 2016 році. Що вдалося зробити із запланованого?

– Насамперед профактив комбінату скеровував свої зусилля на організацію трудових колективів для виконання щомісячних виробничих завдань. І своє завдання ми виконали успішно.

Наша первинка брала активну участь у заходах з відновлення соціальної справедливості, що проходили під егідою ЦК ПМГУ та Федерації профспілок України. Ми брали участь у літній Всеукраїнській акції протесту з пікетуванням Верховної Ради, були серед учасників грудневої акції протесту. Я особисто виступав на обох зустрічах з міністром соціальної політики Андрієм Ревою, позначивши принципову позицію трудових колективів у питанні оптимізації Списків № 1 і № 2.

Крім того, профком протягом року направив низку листів і звернень до народних депутатів, Кабінету Міністрів, а також депутатів Запорізької обласної та міської рад з питань антисоціальної політики Уряду, зокрема підвищення цін і тарифів, необґрунтованого позбавлення працівників існуючих пільг і компенсацій за роботу в шкідливих умовах праці.

І наша робітнича правда все-таки перемогла. Ми змусили Уряд прислухатися до думки десятків тисяч металургів і сісти з профспілками за стіл переговорів.

Я мрію про те, що прийду в трудові колективи і скажу: профспілка домоглася на державному рівні, щоб її почули, і захистила права працівників, які своєю щоденною працею забезпечують економічну міць Запорізького регіону і держави. Це буде найпотужнішим мотиваційним фактором для членства в профспілці і працюватиме на користь всього профруху в Україні.

 

Розмовляв Гліб ГОНЧАРОВ,

газета "ПВ"