DSCN1309

 

16 березня 2017 року у конференц-залі ЗОСППР «Потенціал» відбулось засідання обласного координаційного комітету сприяння зайнятості населення. У заході взяли участь директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ігор Мещан, в. о. Голови Ради Запорізької обласної федерації роботодавців Олександр Степанович Головко, начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області Казачук Анатолій Васильович, директор Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Олександрівна Дуднік; представники профспілок, ГУ ДФС та ГУ Держпраці у Запорізькій області.

На засіданні обговорені питання про:

- вплив зниження ставки єдиного внеску на ситуацію щодо підвищення рівня заробітної плати, забезпечення трудових прав працівників, створення додаткових робочих місць, легалізацію заробітної плати та зайнятості населення;

- реалізацію Комплексної програми розвитку малого і середнього підприємництва в Запорізькій області на 2015-2016 роки щодо сприяння підприємницьким ініціативам серед безробітних та ефективності проведених заходів для зростання рівня зайнятості населення області у 2016 році;

- підготовку звернення до Кабінету Міністрів України із пропозицією запровадження у Запорізькій області пілотного проекту, що передбачатиме обов`язкове подання роботодавцями інформації про потребу у робочій силі (вакансії) до державної служби зайнятості.

В ході засідання директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ігор Мещан зазначив, що проблема детінізації економіки, зайнятості та заробітної плати є надзвичайно актуальною. Оскільки за орієнтовними оцінками обсяги тіньових трудових відносин в Україні сягають 40 %, а в нашій області складають близько 38 %.

За останні два роки Урядом України у законодавчому полі зроблено низку кроків, спрямованих саме на подолання цього ганебного явища. Так, з 2016 року майже вдвічі знижено єдиний соціальний внесок (від 40 % до 22 %), який сплачують роботодавці. Крім цього, діяли певні обмеження на проведення перевірок середнього та малого бізнесу.

За результатами цього в області намітилася певна позитивна тенденція стосовно чисельності застрахованих осіб. Проте, в цілому, політика «пряників» не принесла очікуваних результатів.

Зважаючи на вищезазначене, основним інструментом досягнення соціальної стабільності в суспільстві та кожному трудовому колективі є соціальний діалог.  Тому пошук шляхів вирішення проблем, що існують в регіоні  потрібно забезпечувати у співпраці органів виконавчої влади, профспілок і роботодавців.

За результатами засідання обласним координаційним комітетом сприяння зайнятості населення прийняті рішення, спрямовані на покращення ситуації на ринку праці та легалізацію трудових відносин.

 

DSCN1322

 

DSCN1325

 

Запорізька обласна рада профспілок