htmlimage 1

 

У Федерації профспілок Кіровоградської області відбулося засідання за круглим столом, присвячене оголошеному ФПУ Року первинної профспілкової організації.

 

Голова ФПО Максим Баланенко зазначив, що життя ставить перед профспілками дуже гострі проблеми. «У цій ситуації недостатньо прийняти рішення вищих керівних органів. Потрібна підтримка і порада, як кажуть, знизу. Підтримка людей, які знають реальне життя трудових колективів, їх настрої, оцінку реформ, які відбуваються в країні.

Саме такими людьми і є голови первинок. За рік, що минув, профспілками зроблено немало, але фінансово-економічні кризи, політична нестабільність негативно впливають на становище трудівників і зводить нанівець відвойоване профспілками. Великий супротив викликає тарифно-цінова політика державних органів влади, спрямована на поширення бідності серед працюючих. І про які б заходи не говорили членам профспілок все зводиться до росту цін і тарифів на комуналку. На фоні цього людей дратує започаткована нова політика оплати праці окремих категорій керівників держмонополій, відомств, судів, яким встановлюються «захмарні» зарплати. 

Такі дії уряду вбивають всяку мотивацію до легальної продуктивної праці, особливо серед молоді. Разом з тим це спонукає нас до більш жорсткої позиції у відстоюванні розміру оплати праці. Проблема особливо актуальна для нашої області. Хоча за І квартал середня зарплата в області виросла майже на 50 відсотків і склала 5123 гривні, місце в державі за її рівнем залишилось третім знизу».

За словами Максима Баланенка, запроваджені з 1 січня Урядом законодавчі зміни в системі оплати праці, зокрема щодо структури мінімальної заробітної плати, спровокували виникнення низки проблем під час їх практичної реалізації, знівелювали міжкваліфікаційну диференціацію в оплаті праці. Тепер до мінімальної зарплати можуть включатися доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати, за винятком доплат за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я, за роботу в нічний та надурочний час, роз'їзний характер робіт, премії досвяткових і ювілейних дат.

 

htmlimage 3

 

Цей показник не застосовується як розрахункова величина у колективних договорах та угодах усіх рівнів, що вимагає їх обов'язковому перегляду. Скасовано поняття оплати за просту некваліфіковану працю. Тобто, питання співвідношення оплати за некваліфіковану та кваліфіковану працю перенесено у площину колективно-договірних відносин. І саме це покладає велику відповідальність на первинку, бо саме вона стає центровою в переговорах стосовно ціни робочої сили. Держава тепер гарантує лише мінімалку в розмірі 3200 гривень і мінімальну тарифну ставку у розмірі прожиткового мінімуму 1600 грн. У цій ситуації можна користуватися роз'ясненнями Мінсоцполітики про те, що при наявності фінансових можливостей підприємства госпрозрахункової сфери, використовуючи колективно-договірне регулювання оплати праці, можуть встановлювати мінімальну тарифну ставку, виходячи з якої здійснюється побудова тарифної сітки, у розмірі, вищому, ніж визначено законом. Часто голова профкому залишається один на один з роботодавцем, у якого не має ніякого бажання впроваджувати справедливу оплату праці і трудовим колективом, який саме цього вимагає.

«У цій ситуації профком повинен діяти згідно з законодавством, підкреслив голова ФПО, вступати в переговори з роботодавцем, пропонуючи своє бачення рівня оплати праці, а орієнтирів для встановлення рівня зарплати чимало, а саме: середня зарплата по Україні (березень ц.р. -6753 грн. фактичний прожитковий мінімум для працездатних осіб – I квартал п.р. – 3549 грн., а не 1684 грн.). Є ще одна обов'язкова норма Генеральної угоди, в 2017 році частка основної зарплати в структурі оплати праці 64 %, тобто якщо зарплата робітника першого розряду 3200 грн., то тарифна ставка його повинна складати 2048 грн. або 28% до прожиткового мінімуму. Підкреслюю, що забезпечення гідного рівня зарплати для нас повинно стати основним завданням».

 

htmlimage 4


На засіданні мова йшла також про колдоговірну роботу. Практично на кожному підприємстві, де є первинка, укладено колдоговір. Не все йде гладко. Окремі роботодавці не вважають за потрібне обтяжувати себе додатковими зобов'язаннями перед працівниками. Колдоговірне регулювання рівня оплати праці – тільки початок. 

Надалі новий Трудовий кодекс в цю площину передає додатково близько 40 питань, що вирішуються через колективний договір. Йде децентралізація. Держава поступово знімає з себе відповідальність за забезпечення трудових прав, а тому зростає роль івідповідальність первинок.

Нагальним на сьогодні для профспілок залишається питання щодо прийняття Трудового кодексу. Профспілки, в т. ч. й обласне об'єднання, взяли активну участь у доопрацюванні Кодексу. 75 пропозицій враховано або частково враховано. Головне, сказав Максим Баланенко, відстоювати свої позиції у Верховній Раді. Якщо кожна первинка звернеться до свого обранця чи земляка – думаю, для нього це буде нагадуванням, що не за горами вибори і буде потрібна підтримка виборця. Можливо прийдеться вдатись ідо акцій протесту, але люди повинні знати, що відстоюють профспілки»

Обговорювалася проблема про борги із зарплати. Завдяки активній роботі первинок, відповідних профорганів, у минулому і поточному роках вдалось зменшити борги. На 1 квітня - це 4 підприємства і 29 млн. Це ті підприємства, де діють первинки. Проект Трудового кодексу передбачає норму, за якою у разі порушення встановлених законом, колективним договором строків виплати заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат роботодавець зобов'язаний сплатити працівнику пеню у розмірі та на умовах, визначених колективним договором, але не менше облікової ставки Національного банку у розрахунку на рік за кожний день затримки та сплатити всю суму заборгованості по зарплаті з урахуванням індексу інфляції за весь час прострочення. Ця норма спонукатиме роботодавця до своєчасної виплати зарплати.
Голови первинних профорганізацій озвучили проблеми, які їх непокоять, зокрема, удосконалюючи колдоговірну роботу, - треба домагатися, щоб норми цього документу поширювалися тільки на членів профспілки. Ішла мова про недолугі реформи, які призводять до скорочення кадрів, називали недоліки в реформі оплати праці, над усуненням яких потрібно працювати із соціальними партнерами. Турбує лідерів первинок недоступне літнє оздоровлення дітей. Якщо Фонд соціального страхування від ТВП, то, можливо, потрібно створювати подібний фонд при профспілках? До речі, голова єдиної первинної профорганізації «Гідросила» Сергій Олійник, назвав приклад гідної організації дитячого оздоровлення на підприємствах, за якими батьківська доплата до путівки в оздоровчий табір складає до 300 грн, - так передбачено колдоговором.

 

htmlimage 2

 

У засіданні взяла участь і відповіла на запитання профспілкових лідерів керівник департаменту профспілкового руху та зв'язків з громадськими організаціями ФПУ Лариса Ровчак. Зокрема, вона розповіла про місце і роль профспілок у новостворених територіальних громадах.

Марія Іванова,

Федерація профспілок Кіровоградської області