P1150083

Закарпатський обласний Будинок культури профспілок (директор Ганна Табакович) – єдиний в Україні заклад культури, що знаходиться на балансі профспілок, який досі вдалося зберегти.

У профспілковому центрі культури займаються хореографічні колективи, добре знані не тільки у місті Ужгороді й області, а й за кордоном – зразкові дитячі ансамблі народного танцю «Веселка» і «Джерельця Карпат», заслужений самодіяльний ансамбль танцю «Юність Закарпаття». Свою майстерність відшліфовують на репетиціях близько 450 юних танцюристів, які неодноразово виборювали провідні місця на престижних фестивалях і конкурсах. Займається в профспілковому Будинку культури ще один відомий колектив – академічний камерний хор «Кантус».

Тож важливим завданням є створення належних умов для занять цих колективів. Як проводиться ця робота, цікавилися голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько та Ужгородський міський голова Богдан Андріїв. Вони ознайомилися з умовами для занять у Будинку культури, оглянули велику глядацьку залу, репетиційний танцювальний зал, вокальний клас, роздягальні.

Про діяльність хореографічних колективів та інших творчих об’єднань розповіла директор обласного Будинку культури профспілок Ганна Табакович, підкресливши те, що профспілковий заклад культури виконує не тільки мистецьку, але й соціальну функцію.

Володимир Фленько та Богдан Андріїв побували на репетиції академічного камерного хору «Кантус», поспілкувалися з його учасниками. Про досягнення і перспективи діяльності цього самобутнього професійного колективу вели мову його директор Станіслав Сокач та художній керівник і диригент, народний артист України Еміл Сокач.

Як підкреслив голова облпрофради Володимир Фленько, проведення ремонту головної глядацької зали за рахунок різних джерел фінансування, скорочення витрат на опалення дало б можливість зробити обласний Будинок культури профспілок для міста Ужгорода ще одним цілорічним закладом культури для проведення концертів, фестивалів, інших культурно-мистецьких масових заходів, й зокрема, для дітей.

Ужгородський міський голова Богдан Андріїв підтримав цю пропозицію профспілок, пообіцявши сприяти у налагодженні творчих замовлень для хореографічних колективів, впорядкуванні та проведенні благоустрою території довкола Будинку культури профспілок. Крім того, на розгляд сесії міської ради планується винести клопотання обласної ради профспілок про встановлення пільг з орендної плати за землю, де розташований профспілковий заклад культури.

На фото:

- директор обласного Будинку культури профспілок Ганна Табакович знайомить з діяльністю цього закладу культури Ужгородського міського голову Богдана Андріїва (ліворуч) та голову облпрофради Володимира Фленька;

- на репетиції академічного камерного хору «Кантус» (зліва направо) директор хору Станіслав Сокач, голова облпрофради Володимир Фленько, Ужгородський міський голова Богдан Андріїв та художній керівник і диригент хору Еміл Сокач ведуть розмову про розвиток культури і мистецтва.

P1150086

Фото автора,