4417

 

 

21 червня 2017 року відбудеться звітно-виборна конференція Ради профспілок області, на якій найвищий профспілковий орган Прикарпаття підіб’є підсумки своєї діяльності за останні п’ять років. Доповідь про пророблену роботу виголосить голова Ради профспілок області Ігор Басюк. Нині, у переддень звітно-виборних зборів, багаторічний лідер профспілок Івано-Франківщини відповідає на наші запитання.

 

                       Ігоре Євгенійовичу, в яких умовах довелося працювати Раді профспілок області у звітному періоді?

 

                       За останні п’ять років нам, усьому українському суспільству, випало чимало випробувань. Не оговтавшись від фінансово-економічної кризи 2008-2009 років, обласним профоб’єднанням і його членським організаціям довелося працювати в умовах чергової хвилі загострення фінансової, економічної та політичної ситуації в країні, неоголошеної війни на Донбасі та анексії Криму.

Незважаючи на глибокі проблеми, спричинені зазначеними факторами, члени профспілок та всі профспілкові ланки РПО стали активними учасниками демократичних перетворень в країні. Для відстоювання інтересів людей найманої праці нам доводилося застосовувати гнучку тактику – від ведення соціального діалогу, колективних переговорів до організацій протестних дій.

 

                       Якими були пріоритетні напрямки діяльності обласного профоб’єднання?

 

                       Практична робота та взаємодія із соціальними партнерами були спрямовані на стабілізацію роботи трудових колективів і подолання економічної кризи. Як результат, нині спостерігається незначне зростання обсягів промислового виробництва після провальних результатів економічної діяльності в 2013-2015 роках. За 4 місяці п.р. дещо зменшилася кількість безробітних, тенденція до стабілізації економіки в області продовжує зберігатися.

Особливої уваги потребують окремі трудові колективи, зокрема підприємств хімічної та нафтохімічної галузі, робота в якій фактично призупинена. Нагальним є питання перспективи роботи машинобудівного комплексу, транспортної галузі, нафтогазового комплексу. І лише активні професійні дії профспілковців цих галузей стоять на заваді повної руйнації колективів «Нафтохіміка Прикарпаття», «Карпатнафтохіму», Прикарпатського УБР, Івано-Франківського спиртоб’єднання та інших підприємств.

Ми повинні й надалі ефективно і повсюдно використовувати надані профспілкам права, не допустити масових звільнень, безоплатних відпусток працівників, скорочення тривалості робочого часу, що незмінно веде до згортання виробництва і погіршення життя людей. Така наша позиція.

 

                       Яких результатів вдалося досягти у сфері оплати праці?

 

                       Впродовж останніх п’яти років середній розмір зарплати зріс майже вдвічі. Нарешті відновлено позитивну динаміку зростання реальної заробітної плати. На вимогу профспілок вперше за роки незалежності розмір мінімальної зарплати встановлено на рівні фактичного прожиткового мінімуму. Ми цього постійно домагалися, висуваючи вимоги до Уряду на акціях протесту.

Відтепер жоден роботодавець не має права платити менше 3200 грн. Відчутне підвищення зарплат отримали вчителі, лікарі, держслужбовці. Загалом по економіці області, якщо порівняти квітень ц. р. і відповідний період 2016 року, середня зарплата зросла на 48,4 % і, що не менш важливо, її ріст перевищував інфляцію. І це наше з вами досягнення.

На постійному контролі профспілок також перебувала проблема своєчасної виплати заробітної плати. Завдяки спільній роботі соціальних партнерів вдалося досягти позитивних результатів. Якщо у 2012 році загальна сума заборгованості зарплати становила 8,9 млн. грн., то у 2016-му вона скоротилася вдвічі, а на економічно-активних підприємствах станом на 1 січня 2017 року – погашена повністю.

В жодному разі не можна відступати назад, слід активно просуватися шляхом наближення заробітних плат наших спілчан до європейських стандартів. Настав час активізувати роботу профспілок щодо якості заробітної плати, тобто підняття її купівельної спроможності. Адже здобутки профспілок у піднятті рівня оплати праці нівелюється діями Уряду, направленими на різке падіння купівельної спроможності громадян.

 

                       Яка роль колективно-договірного регулювання відносин у сфері праці?

 

                       Колдоговірне регулювання соціально-трудових відносин та його результативність у відстоюванні соціальних гарантій для працівників залежить від нас, профспілкових працівників та активістів. Тут позитивний досвід маємо на підприємствах обласних організацій профспілок: нафтової і газової промисловості, хімічних та нафтохімічних галузей промисловості, енергетики та електротехнічної промисловості. На об’єктах цих галузей колективними договорами додатково кожному працівникові передбачені виплати від 3 до 16 тис. грн. Загалом унаслідок колдоговірних зобов’язань виплачено роботодавцями працівникам у середньому більше 1,3 тис. грн. понад передбачених законодавством.

 

                       Важливим напрямком роботи профспілок є питання охорони праці і техніки безпеки на виробництві. Яка тут спостерігається динаміка?

 

                       На жаль, порушення трудових прав, безпеки і охорони праці є досить поширеним явищем. У звітному періоді виявлено порушення прав понад 665 спілчан, 620 працівників травмовано, з них 165 – отримали смертельні травми.

Викликає занепокоєння, що лише 35 % смертельних нещасних випадків пов’язується з виробництвом. Вважаю, що така статистика на совісті представників профспілок, які беруть участь у розслідуванні. Тому ми маємо посилити контроль за безпекою праці на всіх рівнях. З цією метою президією РПО укладено угоду про співпрацю з управлінням Державної служби з питань праці.

Мізерним є кадровий потенціал профспілкових технічних інспекторів. У Раді профспілок області та членських організаціях працює лише 2 штатних технічних інспекторів, що є неприпустимим в умовах, коли все більше спілчан потребує допомоги. Враховуючи це, профоб’єднанням слід частіше залучати до цієї роботи профспілкових активістів на місцях.

 

                       Як здійснюється контроль за дотриманням законодавства про працю?

 

                       Профспілкам надається право вносити роботодавцям, органам влади подання про усунення порушень законодавства, проте користуємося ми цим правом недостатньо. Втім, за правової підтримки Ради профспілок області у звітному періоді винесено 190 судових рішень на користь членів профспілок та відсуджено для повернення працівникам 1,5 млн. грн. Значно більші суми повернуто працівникам у зв’язку з добровільним виконанням приписів керівниками підприємств, установ, організацій.

Водночас потребує вдосконалення механізмів здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про працю з боку профспілок, зміцнення правових служб, адже з 20 обласних організацій тільки в 3 є правові інспектори. Також вважаю, що нарешті настав час утворити на базі Ради профспілок області центр правової допомоги для надання членам профспілок безоплатної правової допомоги, представництва їхніх інтересів у судах, проведення правового навчання профактиву, здійснення правопросвітницької роботи.

Особливої уваги це питання набуває у зв’язку з очікуваним прийняттям нового Трудового кодексу. Нам слід заручитися депутатською підтримкою, щоб жодне з положень законопроекту, які стосуються прав і гарантій працівників, а також профспілок, не були вилучені.

 

                       Як виконувалися профспілкові вимоги до органів влади і роботодавців, затверджених рішенням Ради ФПУ та президії РПО?

 

                       Ці вимоги постійно перебували у фокусі уваги роботи Ради профспілок області. На посилення тиску 6 липня 2016 року в Києві проведено 50-тисячний Всеукраїнський марш протесту проти підвищення ціни на газ для населення, в якому взяло участь майже 500 спілчан від нашого профоб’єднання. А на підтримку профспілкових вимог до державного бюджету 8 грудня минулого року за нашої участі проведено 10-тисячну акцію під стінами Кабміну і парламенту. 17 жовтня 2016 року в День боротьби з бідністю Радою профспілок області ініційовано двотисячний мітинг під стінами адмінбудівлі облдержадміністрації з вимогами посилення соціального захисту населення.

У звітному періоді свої галузеві дії на захист прав спілчан проводили й обласні організації профспілок: охорони здоров’я, освіти і науки, автотранспорту, нафтогазпрофспілки, харчової та переробної промисловості, енергетики та інші.

Не так давно нам довелося знову вступити в боротьбу проти запровадження абонплати на постачання газу. І ми домоглися скасування цього ганебного рішення НКРЕКП.

Але в цілому ми не отримали тих результатів, на які очікують широкі маси членів профспілок. Ми повинні постійно, а не від випадку до випадку, вести наполегливу боротьбу за права працюючої людини. А для цього нам потрібна єдність усіх структурних ланок профспілок – від рядового члена профспілки і до керівництва ФПУ.

 

                 Чи спрямовувала Рада профспілок області свою роботу у звітному періоді на організаційне забезпечення та консолідацію профспілкового руху в області, єдність членських організацій?

 

                       Безумовно, так. Про це свідчить те, що Рада профспілок і надалі залишається найчисельнішою громадською організацією на Прикарпатті. Попри зменшення за 5 років на 24 тис. чисельності членів профспілок, профспілковим членством охоплено 88,4 % працюючих. А це майже 160 тис. членів профспілок на 1833 підприємствах, установах, організаціях.

2017-й рік ФПУ, як відомо, оголосила Роком первинної профспілкової організації під гаслом «Активна первинка – сильна профспілка». В перехідний період децентралізації влади первинкам ми повинні приділяти особливу увагу, оскільки об’єднання громад може нести загрозу діяльності та єдності профспілкового руху. Враховуючи це, членським організаціям необхідно забезпечити збереження цілісності галузевих ланок профспілок, їх організаційної структури, недопущення необґрунтованої ліквідації первинних профспілкових організацій у процесі оптимізації мережі відповідних закладів.

Посилення впливу Ради профспілок області, профспілкових організацій здійснювалося і через якісне інформаційне забезпечення. Прикро, що інформація не завжди доходить до голів цехкомів і профгрупоргів, членів профспілок. Скажімо, лише половина профкомів передплачує профспілкову газету «Єдність». З метою оперативного висвітлення життя профспілок нами засновано сайт РПО.

В умовах масового наступу влади на права людини праці докорінного вдосконалення потребує система профспілкового навчання. Більшу увагу також слід приділяти роботі з молоддю, зокрема активніше залучати молодих людей до роботи в профспілках у складі виборних органів. Певні зрушення в цьому плані є у облпрофорганізаціях працівників освіти і науки, державних установ, охорони здоров’я.

 

                       Що зроблено у сфері розвитку та вдосконалення соціального діалогу?

 

                       Насамперед варто відзначити позитивний досвід роботи обласної тристоронньої соціально-економічної ради, до складу якої делеговано 11 представників профспілок. Приємно відзначити, що всі ініціативи, а також профспілкові пропозиції щодо соціально-економічного захисту населення сторонами підтримувалися. Направлялися звернення до вищих посадових осіб держави для вжиття відповідних заходів. Це стосувалося спільної позиції сторін щодо ціни на газ і тарифів на ЖКП, відміни абонплати за постачання газу, ситуації навколо професійно-технічної освіти та ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації, внесення змін до Закону України «Про оплату праці» та багатьох інших звернень.

Слід відмітити і діяльність спільного представницького органу профспілок м. Івано-Франківська, який очолює Надія Бурлака. В рамках його роботи сформовано міську ТСЕР, регулярно укладається міська угода між сторонами та підбиваються її підсумки. Відчувається реальний вплив на всі процеси соціального захисту найманих працівників підприємств міста.

З метою реалізації функцій постійного представництва і захисту прав членів профспілок у відносинах з органами влади до складу галузевих департаментів і управлінь ОДА делеговані керівники обласних організацій профспілок, а голова РПО – до складу колегії облдержадміністрації. Значне представництво профспілок маємо в складі громадських рад, координаційного комітету сприяння зайнятості населення, інших комітетів і комісій. Для взаємодії у проведенні спільних заходів укладено угоди про співпрацю з головним управлінням Пенсійного фонду, відділенням Національної служби посередництва і примирення, управлінням Державної служби з питань праці в області.

Рада профспілок, 5 обласних, 15 міських і районних організацій профспілок повторно пройшли оцінку на відповідність критеріям репрезентативності. Тому в нас є всі правові та організаційні умови щодо забезпечення своїх статутних повноважень.

 

                       Не можна обійти увагою питання фінансового стану найвищого профспілкового органу області. Якими є результати фінансово-господарської діяльності РПО?

 

                       Настав час переглянути наше рішення щодо розподілу членських внесків. Існуюча система має суттєві недоліки, внаслідок чого недоотримується значна сума коштів. Коефіцієнт надходжень внесків до Ради профспілок області за попередні роки склав лише 0,7 %, в результаті маємо недофінансування покладених статутних зобов’язань.

Постановою Президії Федерації профспілок України від 16 березня поточного року прийнято рішення про впровадження нового механізму визначення розміру членських внесків і єдиної фінансово-бюджетної політики та перехід на новий механізм визначення розміру. Цим механізмом передбачено встановити єдині правила розподілу фіксованого внеску з кожного члена профспілки.

Всі ці важливі питання можна вирішити тільки колегіально, з урахуванням думок членів профспілок кожної галузі. Адже коштів, отриманих РПО за 5 років від членських організацій, не вистачає навіть на заробітну плату працівників апарату, який скорочено до мінімуму. Я вже не кажу про фінансування різних програм відповідно до статутних завдань.

 

                       Ігоре Євгенійовичу, як би Ви підсумували діяльність Ради профспілок області у звітному періоді?

 

                       Вважаю, що роки, які минули після попередньої звітно-виборної конференції, в цілому підтвердили правильність наших підходів до захисту соціально-економічних і трудових прав та інтересів працівників. У непростих умовах війни з північним агресором нам вдалося зберегти єдність та солідарність.

Переконаний, що без належної уваги до проблем вітчизняного виробництва, створення додаткових робочих місць та відновлення діючих потужностей започатковані Урядом реформи на міжнародних фінансових ін’єкціях в найближчій перспективі не можуть поліпшити життя наших громадян. Утім, всебічний аналіз досягнутих успіхів і невдач, відверті висновки і зважені рішення стануть, на моє глибоке переконання, запорукою зміцнення нашого профспілкового об’єднання в наступні 5 років.

 

Розмову вів Тарас Гросевич