КИ

 

Звернутися до Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві з пропозицією щодо укладення Меморандуму про співпрацю задля посилення захисту трудових та соціально-економічних прав працівників в умовах децентралізації, - таке рішення прийнято 13 червня на ІІІ засіданні Ради Київської міськпрофради. Вів засідання Голова Міськпрофради Валентин Мельник. У заході взяв участь Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий.

 

У доповіді Голови Міськпрофради Валентина Мельника «Про завдання Київської міськпрофради та її членських організацій в умовах децентралізації влади та утворення об’єднаних територіальних громад», виступах учасників засідання була дана об’єктивна, критична та конструктивна оцінка ситуації, діяльності міських профспілок у сфері соціально-економічного захисту законних прав та інтересів людей праці. Зазначалось, що реформа децентралізації влади, започаткована три роки тому, передбачає передачу значної частини повноважень і ресурсів на рівень територіальної громади і регулюється законами України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та «Про засади державної регіональної політики».

Процес децентралізації несе виклики для діяльності всіх громадських організацій, особливо профспілок. Тому, головним для них є – збереження галузевого принципу побудови профспілкових організацій, адже є непоодинокі наміри керівництва громад створити профспілку, об’єднавши в ній членів профспілок працівників різних спеціальностей, центрів соціального обслуговування, медичних працівників, вчителів та інших, або взагалі ліквідувати профспілкову організацію. Першочерговим пріоритетним напрямком роботи столичних профспілок є посилення та продовження співпраці з міською владою та роботодавцями.

Голова ФПУ Григорій Осовий у своєму виступі, перш за все, подякував членам Ради Київської міськпромради, всім представникам столичних профспілок за активну участь у масових акціях на підтримку профспілкових вимог, спрямованих на покращення умов життя та праці трудівників.

Григорій Осовий проінформував присутніх про активні та креативні кроки – як в Україні, так і на міжнародних конференціях, що здійснює на всіх рівнях Федерація профспілок України. Мова йде про те, що ФПУ поглиблює та підвищує якість контактів з міжнародними структурами, соціального діалогу з Урядом та роботодавцями. У той же час вона відстоює принципові позиції у сфері захисту прав та інтересів людини праці як на законодавчому рівні, так і в щоденної конкретної роботі.

Серед пріоритетних напрямів діяльності профспілок, соціального діалогу Голова ФПУ назвав медичну і пенсійну реформи. Питання медичної реформи обговорювалося під час засідання НТСЕР. Тут погляди та підходи урядової сторони і сторін профспілок та роботодавців не співпали. Тому діалог має продовжуватися, щоб від цієї реформи не страждали інтереси людей праці, простих громадян.

Те ж саме стосується і пенсійної реформи. Профспілки категорично проти зменшення коефіцієнту з 1, 32 до 1. І будуть відстоювати свою позицію на всіх рівнях.

Григорій Осовий також відповів на запитання учасників засідання, зокрема стосовно відродження санаторно-курортного лікування працівників у системі державного соціального страхування.

Після жвавого, конструктивного та гострого обговорення доповіді, з метою захисту прав та інтересів працюючих в умовах децентралізації влади та утворення об’єднаних територіальних громад Рада Міськпрофради ухвалила постанову, у якої зокрема зазначається:              

- Спільно з представництвом Київської міської державної адміністрації, Федерації роботодавців міста Києва створити робочу групу з підготовки укладення Територіальної угоди на новий строк в європейському форматі та провести робочі зустрічі з секретарем Київради щодо механізму співпраці в питаннях реалізації умов Угоди.

-.Запропонувати Київській міській державній адміністрації створити Міжвідомчу робочу групу щодо моніторингу цін та якості житлово-комунальних послуг.

- Спільно з представництвом Київської міської державної адміністрації, Федерації роботодавців міста Києва створити робочу групу з підготовки укладення Територіальної угоди на новий строк в європейському форматі та провести робочі зустрічі з секретарем Київради щодо механізму співпраці в питаннях реалізації умов Угоди.

- Запропонувати Київській міській державній адміністрації створити Міжвідомчу робочу групу щодо моніторингу цін та якості житлово-комунальних послуг.

 

КИ1

 

КИ3

 

КИ2

 

КИ5

 

КИ6

 

Прес-центр ФПУ