ДЕМ1

 

Центральна рада Укрнафтогазпрофспілки 14-15 червня 2017 року провела в м. Києві черговий консультативний семінар для  понад 80 голів та бухгалтерів первинних профспілкових організацій компаній з видобування нафти і газу, переробки і транспортування вуглеводнів, допоміжних підприємств.

Навчання профспілкового активу є одним з пріоритетних напрямків роботи профспілки і має на меті регулярне надання кейсу необхідних теоретичних практичних знань, донесення через лідерів до  кожного спілчанина, у першу чергу - профактивістів нових змін у законодавстві, практики захисту трудових прав, ведення соціальної роботи в трудових колективах.

Під час навчання за участю експертів Федерації профспілок України, державних органів, фінансових фахівців поглиблено і фахово розглянуто особливості застосування законних повноважень профспілкових організацій, органів державного нагляду за додержанням трудового законодавства  для ефективного захисту індивідуальних прав спілчан, обговорено використання можливостей примирних процедур, страйку у разі виникнення колективних трудових спорів.

 

ДЕМ

 

 

Окремою темою детального обговорення стали питання організації охорони праці на підприємстві, зокрема проведення атестації робочих місць, використання її результатів для поліпшення умов праці, усунення дії шкідливих факторів на робочих місцях, попередження виробничого травматизму та професійних захворювань, здійснення громадського контролю профкому за додержанням законодавства про охорону праці.

Значну увагу приділено питанням правильної підготовки і проведення легалізації та податкової реєстрації профспілкових організацій, як неприбуткових, у зв’язку з останніми  змінами законодавства, внесення необхідних змін до установчих та інших документів, ведення бухгалтерського обліку, діловодства, архівної справи.

Проведено плідні дискусії щодо оцінки основних положень проекту Трудового кодексу України, підготовленого до другого читання у Верховній Раді України. Обговорено основні положення ініційованої нещодавно Урядом пенсійної реформи. У зв’язку з цим учасники відзначили необхідність після остаточного прийняття парламентом нового трудового кодексу та закону з питань пенсійної реформи оперативної довести до спілчан необхідні інформаційні матеріали, розгорнути позачергове цільове навчання профактивістів.

На сьогодні планове навчання залишається у профспілці основним інструментом підвищення кваліфікації, розширення кола знань, умінь та навичок, підготовки гідної зміни для лідерів місцевих організацій, посилення результативності діяльності первинних організацій профспілки, що сприяє зміцненню всього профспілкового руху.

 

 

Л.І. Сахно

Головний фахівець апарату Укрнафтогазпрофспілки