IMG 7263 123

Близько 70 прикарпатців, членів профспілки охорони здоров’я, приєднаються до всеукраїнської акції протесту в Києві.

Про це на засіданні колегії облдержадміністрації повідомив голова ради профспілок Івано-Франківської області Ігор Басюк.

На колегії обговорили питання про забезпечення своєчасної виплати заробітної плати та погашення заборгованості з її виплати у бюджетній сфері області.

Ірина Мацькевич, директор департаменту фінансів Івано-Франківської ОДА відзначила, що заборгованість по зарплаті на даний момент складає 84,8 мільйони гривень, а до кінця року ця цифра може зрости до 376 мільйонів.

«Найскладнішою є ситуація в галузі охорони здоров’я, де заборгованість складає 59 мільйонів гривень. Медичним працівникам ще не виплачена заробітна плата за липень»,  – зауважила головний фінансист області.

В.о. директора Департаменту охорони здоров’я Микола Стовбан додав, що до кінця року заборгованість може зрости до 200 мільйонів.

Ігор Басюк, голова ради профспілок Івано-Франківської області, повідомив, що через таку складну та неоднозначну фінансову ситуацію медпрацівники готові до страйку.

«В нас немає претензій до ОДА і органів місцевого самоврядування. Є претензія саме до Міністерства охорони здоров’я та Кабінету міністрів. В тому плані як відносяться до медицини в цілому, зауважив Басюк. – Вже майже рік охорона здоров’я перебуває в колективному судовому спорі з Кабінетом міністрів України. Вироблені певні вимоги і прийнято рішення 19 вересня провести всеукраїнську акцію протесту у вигляді пікетування Кабміну, Верховної ради і Адміністрації Президента».

Основні вимоги – вирішення нагальних питання, які стосуються фінансування бюджетної сфери, в першу чергу медицини, і повернення субвенцій в повному обсязі.

«Ми категорично проти перекладання цих проблем на органи місцевого самоврядування. Ми розуміємо, що Кабінет Міністрів займає позицію збереження коштів. Але в даний час теорія розходиться з практикою», – відмітив , голова ради профспілок Івано-Франківської області.

IMG 7315 12334456

Прес-центр ФПУ за повідомленням: