png1131 

 

Cвій робочий тиждень профспілки Івано-Франківської області почали з обговорення підготовки до всеукраїнської акції протесту працівників охорони здоров’я 19 вересня. 

 

Нагадаємо: 8 серпня цього року в Києві відбулося засідання президії Профспілки працівників охорони здоров’я України, де одноголосно було ухвалено рішення пікетувати Адміністрацію Президента, Верховну Раду та Кабінет Міністрів України. Причина цього, як зазначала голова профспілки Вікторія Коваль, — значне недофінансування медицини (в середньому на 40—60 відсотків потреби), критична ситуація в оплаті праці, а також захист законних прав та інтересів усіх громадян, які є користувачами медичних послуг. 

Намагання профспілок розв’язати найгостріші проблеми в рамках соціального діалогу, а також зареєстрованого торік колективного трудового спору профспілок з Кабміном влада ігнорує, що є неприпустимо, підсумували учасники наради. 17 серпня відбулося розширене засідання президії Івано-Франківської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я з широким представництвом від влади, де йшлося «Про погіршення соціально-економічної ситуації в галузі охорони здоров’я області та дії профспілок щодо відстоювання трудових прав членів профспілки». Констатовано факти загрозливої ситуації в медичній галузі області. Незабезпеченість коштами на виплату заробітної плати до кінця року становить 190 млн. грн. Триває тенденція до «викидання» медичних працівників на вулицю.

Про це говорила голова обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я області Наталія Бирчак перед головами галузевих профспілок області, активом та головою РПО Ігорем Басюком і цього тижня, 4 вересня. «Що очікує медичних працівників, а відповідно, і пацієнтів? Реформатори пропонують зміну принципу фінансування, зміну статусу лікувальних закладів і перетворення їх на неприбуткові некомерційні підприємства. Що це тягне за собою?» — висловлювала  доповідач занепокоєння медичної спільноти. 

Що таке створювана Національна служба здоров’я, яка займатиметься розподілом коштів, — також важко уявити. Всі акценти робитимуть на первинну медичну допомогу. А що таке «первинка» в наших українських реаліях? Це лікар із фонендоскопом, в ліпшому разі — з апаратом для вимірювання тиску. Тим часом лікарні, де насправді лікують людей, будуть на самовиживанні, вони, в баченні реформаторів, мають заробляти. Заробляти в кого? Більш потужні заклади дадуть собі раду, бо люди змушені кудись звертатися. Менші лікарні зникатимуть. Про яке наближення медичних послуг до людини йдеться? Якщо не надається вчасно допомога, нема лікування — матимемо ще більш хворе населення, вищу смертність. Тим часом показники демографії, захворюваності, інвалідизації вкрай тривожні...» — апелювала Н. Бирчак.

Лідери галузевих профспілок області підтримали ініціативу медичної спільноти та вимоги Профспілки охорони здоров’я України до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів України, з якими представники профспілок області візьмуть участь в акції протесту 

19 вересня в Києві. Серед головних вимог — збільшити обсяг медичної субвенції, ліквідувати зрівнялівку в оплаті праці, здійснювати реформу з дотриманням Конституції та законодавства України, не допустити комерціалізації системи охорони здоров’я, призначити міністра охорони здоров’я. 

11 вересня профспілки планують провести брифінг для ЗМІ з роз’ясненням їх позиції та звернутися до громадськості з проханням про підтримку у відстоюванні інтересів медиків.

Марта ПАВЛИШИН,

Рада профспілок Івано-Франківської області

http://www.galychyna.if.ua/publication/society/profspilki-gotujutsja-do-vseukrajinskoji-akciji-protest/