38972059622 59b744998e o

 

Федерація профспілок Черкаської області стала одним із ініціаторів проведення круглого столу з проблем підготовки кваліфікованих кадрів для підприємств, установ та організацій Черкаської області.

12 грудня 2017 року в рамках підготовки до форуму «Вчись, працюй, живи на Черкащині» за ініціативи соціальних партнерів проведено круглий стіл «Професійна освіта як основа формування кадрового потенціалу та економічного зростання Черкаської області.

До участі в заході долучилися керівники підприємств та навчальних закладів області.

Голова профоб’єднання області П.Шевченко від профспілок окреслив дві проблеми: чи готові заклади освіти забезпечити місцевих роботодавців кваліфікованими кадрами та чи готові роботодавці задовольнити потреби працівника в рівні заробітної плати, створенні безпечних умов праці, належного соціального пакету?

На жаль, ні перші, ні другі, в силу різних причин, не витримують конкуренції на ринку праці. Це підтверджують тенденції трудової міграції, старіння працівників, низька заробітна плата, технологічна відсталість виробництва, тіньова зайнятість та виплата заробітної плати.

У той же час з’являються підприємства, де роботодавець забезпечує конкурентну, порівняно з сусідніми країнами (Польща, Чехія, Словаччина, Росія), заробітну плату, але відчуває брак фахівців, змушений підвищувати їх професійний рівень вже на робочому місці.

Вперше за останні 5 років стрімко зростає попит на працівників, в т.ч. для промисловості. Проте працювати нікому через брак кваліфікованих кадрів та низький рівень заробітних плат.

Звичайно ж не всі питання соціально-трудових відносин, функціонування закладів освіти вирішуються на обласному рівні. Робота промисловості залежить від вартості енергоносіїв, посильних податків, можливостей кредитування, модернізації виробництв, впровадження новітніх технологій, збуту вітчизняної продукції. А це вже рівень відповідальності держави.

Якщо не змінимо країну, то й далі будемо обслуговувати Європу та стояти з протягнутою рукою на різних світових саммітах і форумах.  

 

 

  38972028502 06878ff181 o

 

  38972046512 962283b2bf o

 

  38121113265 e34f9205d4 o

 

 

 

Федерація профспілок Черкаської області