відкриття семінару

 

 

Федерацією профспілок Хмельницької області проведено навчання членів Молодіжної ради ФПО.

Відкриваючи семінар Голова ФП області Геннадій Харьковський у вступному слові нагадав молодим профспілковим лідерам про мету, завдання і принципи діяльності профспілок, а це – контроль за забезпеченням ефективної зайнятості, гідних і безпечних умов праці трудівникам, пільг, визначених законодавством, вчасної виплати зарплати тощо. Крім цього проінформував молодь про виконання Територіальної угоди між ОДА, ФП області та Об’єднанням організацій роботодавців області, познайомив з проектом обласного бюджету. Особливий наголос ставився на те, щоб профспілкові активісти всіляко допомагали роботодавцям створювати такі умови праці, аби кваліфіковані працівники і, в першу чергу, молодь не виїжджали за кордон шукати кращої долі.  

До речі, це питання досить актуальне і для Хмельницького ПАТ «Укрелектроапарат», де якраз і побували члени молодіжки й отримали  детальну інформацію про досвід роботи підприємства в умовах євроінтеграції. Що тут сказати? Найсучасніше обладнання, залізна дисципліна, висококваліфіковані кадри, не найменша зарплата – в-середньому, до 8 тисяч гривень, порядок і гідні умови праці. І все ж, за словами секретаря правління, голови первинної профорганізації Петра Цісара, плинність є. Профком робить усе, щоб працівники були оточені турботою,забезпечені усім, що передбачено колективним договором та законодавством. Плідно працювали і гідно відпочивали.

Про діяльність молодіжної ради підприємства проінформував її голова, головний конструктор КТП-будування Сергій Скибицький. По-суті, рада займається тим же, що й профком, але основна її увага закцентована на проблемах і запитах заводської молоді. Позитивних результатів роботи вистачає: головне, що молоді забезпечено рівні права та можливості.

Члени молодіжки щиро вдячні організаторам – ФП області, Підприємству «Навчально-культурний центр «Побужжя» ФП області», голові обкому профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості України Людмилі Вільчинській, голові правління товариства Євгенії Косковецькій, а також технічному директору Віктору Якубовському та голові профорганізації Петру Цісару, які безпосередньо провели змістовну екскурсію цехами підприємства.       

Далі відбулося засідання Молодіжної ради ФП області на вкрай актуальну сьогодні тему – «Використання потенціалу молоді для зміцнення профспілкових організацій». Досвідом ділився голова ради Микола Моштак. Наприкінці засідання переобрано голову ради (нею обрано голову первинної профорганізації студентів Подільського державного аграрно-технічного університету Світлану Ліщук), заступників та виконком.

Опісля проведено тренінг «Тайм-менеджмент – інструмент в роботі молодіжного лідера» під керівництвом досвідченого члена Асоціації психоаналітиків та психотерапевтів України, викладача кафедри психології Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії Наталії Чорної. Як виявилося, правильно розрахований час на роботу, спілкування, на себе, і планування майбутніх дій дозволяє здійснити протягом дня-року значно більше, ніж нам вдається зараз. Учасників семінару ознайомлено з методиками, завдяки яким вони працюватимуть значно ефективніше та й на особисте залишиться більше часу. 

Організатори семінару, безумовно, не обійшли увагою питання мотивації профспілкового членства. Розглянуто досвід роботи об’єднаної профспілки працівників Данії 3 F - про це розповів учасник дансько-українського проекту, директор НКЦ «Побужжя» Олег Сковородніков.       

Наступного дня після обміну досвідом члени Молодіжної ради взяли участь у п’ятому засіданні ради Федерації профспілок області.  

 

Екскурс заводом

 

Екскурс заводом 3

 

Зліва направо

 

молодіжка в центр Голова ФПО Г.Харьковський

 

 

Анатолій Лагунець,

 зав. Інформаційним відділом ФП Хмельницької області

 Фото автора.