АМ

Профспілкові організації, трудові колективі галузі широко та масово підтримали проведення першого етапу Всеукраїнської акції протесту профспілок, що вібувся у регіонах 9 жовтня. Зараз вони готуються також взяти активну участь у другому етапі – марші-ході Федерації профспілок України та її членських організацій 17 жовтня у Києві. Про вимоги шахтарів, про ситуацію в галузі та шляхах вирішення актуальних проблем – наша розмова з головою Профспілки працівників вугільної галузі Віктором Турмановим.

- Вікторе Івановичу, з якими гаслами, якими вимогами йдуть гірняки на акцію протесту?

-  Вимоги у шахтарів – те ж, що і у представників інших галузей, у всіх працівників, а саме: забезпечити пріоритетний розвиток вітчизняного виробництва для створення робочих місць в Україні, припинити економію на людині праці, встановити з 1 січня 2019 року, відповідно до норм вітчизняного законодавства та міжнародних зобов’язань держави, не підвищувати ціни на природний газ, паливо, тарифи на електроенергію та житло-комунальні послуги, транспортні послуги, коли люди не мають змоги заплатити, забезпечити захист населення через механізм субсидій. А головні наші вимоги – погашення заборгованості по зарплаті у цьому році та планування належного  фінансування галузі у Держбюджеті на 2019 рік.

- Відомо, що ситуація у вугільної галузі зараз, як ніколи раніше, складна і навіть загрозлива. Що можна сказати щодо стану справ на підприємствах та трудових колективах?

- Дійсно, на підприємствах галузі склалась дуже гостра ситуація. Неодноразові коригування та перерозподіл коштів між бюджетними програмами у 2018 році, що здійснювалися на вимогу Профспілки та під зростаючим тиском акцій протесту трудових колективів у всіх вугільних регіонах, забезпечили тільки часткове погашення простроченої заборгованості із заробітної плати працівникам державних підприємств. При цьому не були виконані вимоги Профспілки щодо створення умов фінансування для належного технічного оснащення виробничого процесу, необхідного для забезпечення сталого виконання затверджених програм з видобутку вугілля та виплати поточної заробітної плати відповідно до законодавства, Галузевої угоди та колективних договорів.

В результаті динаміка падіння видобутку вугілля та зростання заборгованості із заробітної плати набули системного характеру. Заборгованість мають майже всі державні вугледобувні підприємства, найбільш критична ситуація склалася на державних підприємствах «Селидіввугілля» - 217,3 млн. грн., «Первомайськвугілля» і «Львіввугілля» відповідно 134,1 млн. грн. та 131,4 млн. грн., ПАТ «Лисичанськвугілля» - 105,2 млн.грн., «Мирноградвугылля»- 62, 2 млн. грн.

АМ1

- Що ще зараз турбує Профспілку, працівників галузі?

- Справа у тому, що додаткові кошти фінансування галузі у розмірі 1.4 млрд. грн. за програмою «Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції», які передбачені прийнятим у липні поточного року Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», внесеного народним депутатом України Михайлом Бондарем та іншими депутатами, до цього часу так і не дійшли до підприємств, незважаючи на їх критичний виробничий стан і максимальну соціальну напругу у всіх регіонах.

Особливу стурбованість Профспілки викликають проектні граничні показники бюджетного фінансування вугільної галузі на наступний 2019 рік. Обсяг бюджетних витрат на вугільну галузь всього складає 2,6 млрд. грн., або 34,0% від розрахунків Міненерговугілля України, підтриманих Профспілкою працівників вугільної промисловості України (7, 6 млрд. грн.).

Запропоновані Урядом обсяги видатків за бюджетними програмами вугільному сектору у проекті Державного бюджету на 2019 рік не забезпечать проведення реформ та стабілізацію виробничої діяльності підприємств, а призведуть до фінансового краху більшості шахт та значних соціально-економічних потрясінь.
Міненерговугілля України, в особі Міністра Ігора Насалика, крім популістських проектів та заяв з питань реформування галузі і розмов про погашення заборгованості та своєчасність виплати заробітної плати працівникам самоусунувся від вирішення нагальних виробничих та соціальних проблем галузі.

АМ2

- А які кроки запланувала Профспілка щодо виправлення ситуацію у позитивний бік?

- На Пленумі ЦК Профспілки, що відбувся нещодавно, ми вирішили вимагати від центральних органів влади прийняти рішучі заходи. Зокрема, щодо виплати поточної заробітної плати та погашення існуючих боргів з неї,  введення в дію нових лав та підготовку державних вугільних підприємств до осінньо-зимового періоду та інші питання. ЦК також вирішив звернуться до Прем’єр-міністра України з проханням:

- направити до Верховної Ради України подання про звільнення Міністра енергетики та вугільної промисловості України Насалика І.С.;

- надати доручення профільному Віце-прем'єр-міністру України Кістіону В.Є. стосовно термінового проведення наради за участі в.о. Міністра фінансів України Маркарової О.С., Міністра енергетики та вугільної промисловості України Насалика І.С. та Голови Укрвуглепрофспілки Турманова В.І. на якій обговорити питання погашення заборгованості з виплати заробітної плати та фінансування галузі.

ЦК Профспілки
також вирішив ініціювати перед Сторонами підписантами Галузевої угоди переговорів щодо підвищення рівня заробітної плати працівникам вугільної промисловості, вимагати від Міністра енергетики та вугільної промисловості України, забезпечити погашення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам та своєчасну її виплату, підготовити та ініціювати перед Кабінетом Міністрів України зміни до чинного законодавства в частині реструктуризації та ліквідації заборгованості підприємств до бюджету та соціальних фондів, оподаткування підприємств вугільної галузі та продовження мораторію на банкрутство вугледобувних підприємств до остаточного завершення процесів реформування.

За бесіду подякував Олексій Петруня,

Прес-центр ФПУ