Г

Профспілка працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України за дорученням трудового колективу ПАТ «Одеський припортовий завод» звернулася до Премєр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням взяти під особистий контроль процес приватизації цього підприємства, державна частка якого становить 99,5667%, та забезпечити виконання Фондом державного майна України завершального етапу приватизації, відповідно до чинного законодавства і прийнятих Кабінетом міністрів України рішень.

 

«Бездіяльність владних структур та їх небажання вирішувати питання діяльності підприємства призвели до погіршення ситуації, - говориться у зверненні до Голови Уряду. - Завод не працював у 2017 році майже 8 місяців, у 2018 році – 6 місяців і на даний час також не працює. Через відсутність стабільної роботи звільнилося більш ніж 500 висококваліфікованих працівників, або 15% від усього персоналу. А щоб підготувати спеціалістів такого рівня для сучасних технологічних виробництв необхідно навчати їх 5-7 років. Вперше за 40 років роботи заводу затримують виплату заробітної плати працівникам. Складається враження, що готується планомірне знищення державного підприємства, яке ще недавно успішно працювало і поповнювало бюджет країни.

У  сформованих  умовах  значного  росту  ціни  на  сировину  заводу – природний  газ,  частка якого у собівартості основної продукції – аміаку перевищує 85%, як ніколи,  назріла   необхідність  у кардинальних змінах  діяльності  заводу  шляхом залучення в процесі приватизації  інвестора, зацікавленого в поновленні роботи виробничих  потужностей заводу.

Згідно з прийнятим Верховною Радою України Законом «Про приватизацію державного і комунального майна», приватизація  такого підприємства, як ПАТ «ОПЗ»,  вимагає залучення іноземних радників. Конкурс на залучення іноземного радника виграла компанія Pericles Global Advisory. Початок роботи компанії-радника на підприємстві повинен погодити Кабінет Міністрів України, але вже понад місяць цього погодження немає. Ми вимушені вважати, що йде блокування  процесу приватизації заводу.

На підставі викладеного та з метою подальшого зниження соціальної напруги, протестних настроїв у трудовому колективі, недопущення зруйнування містоутворюючого та бюджетоутворюючого підприємства, збереження створених протягом 40 років виробничих потужностей, запобігання надзвичайним екологічним та техногенним небезпечним ситуаціям, забезпечення конкурентного майбутнього заводу та азотної галузі хімічної промисловості України, звертаємося до Вас, шановний Володимире Борисовичу, з проханням сприяти розблокуванню процесу приватизації заводу, а також допомогти максимально швидко запустити виробничі потужності підприємства в партнерстві з компанією ETFX UK Group LLC, з якою підписано контракт та відправлено на погодження з Наглядовою радою у Фонд державного майна України.

Про результат розгляду нашого звернення просимо повідомити для інформування трудового колективу ПАТ «ОПЗ».

 

Профспілка працівників хімічних та нафтохімічних

галузей промисловості України