DSC 1009

18 квітня відбулося V засідання Ради Об’єднання профспілок Харківської області.

В роботі Ради брали участь: заступник Голови Федерації профспілок України Шубін Олександр Олександрович, директор Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації Шпарага Юрій Іванович, заступник директора Харківського обласного центру зайнятості Толстих Анатолій Іванович, начальник Головного управління Держпраці в Харківській області Рожанський Володимир Анатолійович, заступник начальника Головного управління Держпраці в Харківській області Петренко Олена Миколаївна, начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Харківській області Лайков Сергій Миколайович, члени Контрольно-ревізійної комісії, члени Молодіжної ради ОПХО, близько двохсот членів Ради.

З доповіддю «Про роботу ОПХО у 2018 році та завдання профспілкових органів всіх рівнів із збереження робочих місць та забезпечення продуктивної зайнятості працюючих» виступив Голова Об’єднання профспілок Харківської області Тесленко С.А.

У своєму виступі Сергій Анатолійович сконцентрував увагу присутніх на проблему скорочення підприємств і робочих місць та основних заходах профспілок щодо їх збереження, а також забезпечення працюючої людини гідною оплатою труда.

«За інформацією обласної служби зайнятості з початку року дані про плановане скорочення надали 54 підприємства, установи та організації, які попередили про звільнення понад 850 штатних працівників. В основному - це бюджетні установи - органів управлінь, освіти, культури. А це - наші члени профспілки, - повідомив він, - Тому, коли передбачаються скорочення, на перше місце ми повинні поставити в своїй роботі працевлаштування людей. Тому що втрата робочого місця - це катастрофа для людини і його сім'ї, втрата засобів до існування і прямий шлях до злиднів. Кожен випадок звільнення працівників з ініціативи роботодавця повинні розглядатися не тільки з позиції загальних інтересів колективу, а й з урахуванням інтересів самого працівника, збереження його соціального статусу».

Голова ОПХО окреслив головні напрями роботи щодо захисту інтересів працівника. «Спільно з роботодавцем і центрами зайнятості профкому необхідно постійно вивчати ситуацію на ринку робочої сили і наполягати на укладенні договорів про тимчасове працевлаштування працівників, яких передбачається скоротити або перевести на неповний робочий день. Можна і потрібно вести переговори з центрами зайнятості щодо вирішення проблеми працевлаштування людей з використанням засобів центру зайнятості на умовах надання дотацій, – підкреслив Сергій Анатолійович, - Профспілкам, роботодавцям і влади сьогодні особливо важливо об'єднатися і вести ефективний соціальний діалог, відсунувши на другий план особисті амбіції, для вирішення загальної проблеми країни - виходу з економічної кризи».

Закінчуючи доповідь Голова Об’єднання профспілок Харківської області звернувся до спілчан, відмітивши їхню роль у цьому процесі. Він підкреслив, що тільки сильні і авторитетні професійні організації трудящих, що діють спільно заради досягнення єдиної мети здатні змусити і роботодавців, і владні структури позитивно реагувати на законні вимоги профспілок. «Сильна сторона профспілок - в нашій єдності. Разом ми захищаємо права трудящих. Ми разом відповідаємо за стабільність і благополуччя нашої країни» - наголосив Голова ОПХО.

В обговоренні питання взяли участь голова регіональної профспілкової організації Профспілки працівників космічного та загального машинобудування Ронін Михайло Олександрович, голова Харківської районної організації профспілки працівників охорони здоров’я України Александрова Жанна Володимирівна, заступник начальника Головного управління Держпраці у Харківській області Петренко Олена Миколаївна, заступник директора обласного центру Толстих Анатолій Іванович, голова профспілкової організації КП «Харківські теплові мережі» Гармаш Олена Ігорівна, директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Шпарага Юрій Іванович, заступник Федерації профспілок України Шубін Олександр Олександрович. Йшлося про легалізацію робочих місць, боротьбу з заборгованістю підприємств із заробітної плати, обговорювалися болючі та гострі питання щодо соціального захисту людини праці, забезпеченні її достойною заробітною платою та створенні для неї гідних умов праці, а також посиленні ролі Федерації профспілок України та Об’єднання профспілок Харківської області в цих напрямках.

Були розглянуті організаційні питання про зміни у складах Ради ОПХО, Виконкому ОПХО, та постійних комісій Ради ОПХО, прийнято рішення про скликання XXVIII конференції Об’єднання профспілок Харківської області 12 грудня 2019 року.

Об’єднання профспілок Харківської області

pa4