60220319 2726033374087189 8438567544918376448


14-15 травня 2019 року на базі територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Турійського району, Волинської області відбулися заходи по відзначенню 15-річчя створення Профспілки працівників соціальної сфери України та засідання «круглого столу» на тему: «Проблемні питання оплати праці працівників соціальної сфери, шляхи їх розв’язання та організація системи надання соціальних послуг в умовах децентралізації» за участю голів обласних організацій Профспілки працівників соціальної сфери України.

 

У засіданні круглого столу взяли участь - голова Центральної Ради Профспілки працівників соціальної сфери України Володимир Тьоткін, голова Волинської обласної організації Профспілки Галина Микитюк, голови обласних організацій Профспілки, члени Президії Ради обласної Профспілки, директор департаменту соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації Оксана Гобод, директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк, начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області Сергій Ющак, голова Турійської райдержадміністрації Орест Василишин, голова Турійської районної ради Ольга Черен та Турійський селищний голова Олексій Безсмертний. У роботі заходу також брали участь члени Президії Ради обласної ради Профспілки, Микола Пруд - директор Голобського психоневрологічного інтернату, Любов Столярчук - директор територіального центру соціального обслуговування Володимир-Волинського району, Софія Сагаль - начальник управління соціального захисту населення виконавчого комітету Ковельської міської ради, а також очільники Турійського району Ольга Черен і Орест Василишин, Турійський селищний голова Олексій Безсмертний, начальник управління соціального захисту населення Турійської РДА Тетяна Костюк, директор територіального центру соціального обслуговування Турійського району Віктор Мазурак та його працівники.

Голова Волинської обласної ради Профспілки працівників соціальної сфери України Галина Микитюк відкрила засідання круглого столу та відмітила, що цей захід співпав в часі відзначення першого 15-річчя – створення Професійної спілки працівників соціальної сфери України. Попри всі негаразди і труднощі найголовнішим завданням профспілок всіх рівнів було і залишається - захист законних прав та інтересів членів Профспілки, збереження робочих місць, забезпечення працівників гідною заробітною платою і безпечними умовами праці.

- За ці півтора десятка років, відколи заснована Профспілка працівників соціальної сфери, її Центральна та обласні ради вважали найголовнішим завданням об’єднання в єдиний блок усіх працівників нашої сфери, - наголосила Галина Пилипівна. Попри всі негаразди та труднощі, цей час був насичений життєво важливими   подіями, пов’язаними із   захистом прав та професійних інтересів спілчан. Усі разом ми зуміли не лише гідно продовжити й примножити кращі традиції професійних спілок, а й на тлі вимог сьогодення започаткували нові, досягнувши в цьому певних здобутків.

         Голова Центральної Ради Профспілки Володимир Тьоткін доповів про стан справ оплати праці працівників соціальної сфери та дії Профспілки щодо забезпечення їх гідною оплатою праці.

              Про роль місцевих органів виконавчої влади в забезпеченні фінансування видатків на оплату праці працівникам установ і закладів соціального захисту населення в повному обсязі говорили директор Департаменту соціального захисту населення Волинської ОДА Оксана Гобод, голова Турійської районної державної адміністрації Орест Василишин та голова Турійської районної ради Черен Ольга. Говорилося, що в нинішній ситуації реформи по децентралізації в забезпеченні фінансування видатків на оплату праці працівникам установ і закладів соціального захисту населення зростає роль місцевих органів виконавчої влади. Про те, як проходить цей процес на Волині, більш детально розповіла Оксана Гобод.

   За її словами, надважливим завданням нині є збереження професійно підготовлених кадрів, того   потенціалу людей, які вміють і можуть надавати соціальні послуги, які забезпечують соціальну політику в державі.

-          В області ми максимально намагаємось робити все для того, щоб були збережені робочі місця й професійні кадри, - наголошувала Оксана Михайлівна. Минулі два роки 2017 та 2018 вона назвала порівняно стабільними в цьому плані, а от нинішній 2019 обіцяє бути складнішим у зв’язку із процесами децентралізації.   Тож потрібно тісно співпрацювати із територіальними громадами.

Оксана Гобод наводила приклади різних моделей співфінансування соціальних служб та закладів, що практикуються в області. В цьому плані проводиться планомірна робота по передачі установ на утримання за рахунок місцевих бюджетів. Проблемою є те, що не вистачає видатків на оплату праці працівників соціальної сфери та на надання соціальних послуг усім категоріям пільговиків.

 

Про вплив трудової міграції на якість професійного потенціалу України розповів присутнім директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк.

У своєму виступі начальник управління виконавчої дирекції Фонду Сергій Ющак відмітив, що управлінням та його відділеннями здійснювалися усі необхідні заходи, спрямовані на своєчасне та повне надходження страхових коштів, здійснення матеріального забезпечення застрахованим особам, страхових виплат і надання медико-соціальних послуг потерпілим на виробництві та членам їх сімей.

З питань організації системи надання соціальних послуг в умовах децентралізації, проблеми і шляхи їх вирішення обмінювались досвідом Турійський селищний голова Олексій Безсмертний , Людмила Столярчук – директор територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Володимир-Волинського району, Віктор Мазурак – директор територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Турійського району та інші.

 На завершення засідання «круглого столу» учасники підвели підсумки роботи та прийняли рекомендації круглого столу.

Для гостей Волині провели екскурс селом Радовичі, місцевим будинком культури, бібліотекою, Коморою Діда Пилипа а також туристичними шляхами еко-парку «Аміла».

Для учасників була організувана екскурсія оленячою фермою – єдиною на Волині, подорож кінними екіпажами та екскурсія по музею ретроавтомобілів і реплікарів. Також було організовано екскурсію у Святогорський Успенський Зимненський монастир в с.Зимно (Володимир-Волинського району) та перегляд 3D-фільму «Вихід. Боги та царі».

           

На завершення учасники відвідали м.Брест (Біловезьку пущу).

 

IMG 2088


DSC 0052

 

За інформацією

Центральної Ради Профспілки працівників соціальної сфери України