Університет правових знань 13.03.14 005

13 березня п.р. відбулось двадцять п’яте заняття громадського Університету правових знань, організованого Миколаївською облпрофрадою та відділенням Національної служби посередництва і примирення в Миколаївській області.

Для слухачів Університету – профспілкового активу галузей будівництва, торгівлі, охорони здоров’я, державних установ, соціальної сфери, морського транспорту, легкої промисловості, а також фахівців облпрофради та відділення НСПП – була висвітлена тема: «Ринок праці та ґендерні питання: механізми недопущення дискримінації».

Завідувач відділу з соціально-економічних питань Миколаївської облпрофради Анна Шарова визначила поняття дискримінації та її видів, у тому числі – за ознакою статі; висвітлила міжнародні стандарти викорінення дискримінації по відношенню до жінок; охарактеризувала національну правову антидискримінаційну базу, створену для досягнення паритетного становища жінок і чоловіків на ринку праці та в інших сферах життєдіяльності в Україні. Виступаюча відзначила, що попри наявність законодавчого підґрунтя щодо недопущення дискримінації за ознакою статі, прояви гендерної нерівності мають місце на ринку праці і в Україні, і в Миколаївській області.

За таких умов, дотримання ґендерно чутливої кадрової політики на підприємствах, а також активізація кар’єрних прагнень самих жінок стають завданням колективних переговорів та мають впроваджуватись, у рамках комплексного гендерного підходу, через колективні договори. Учасники заняття отримали практичні поради для профспілкової роботи у контексті забезпечення гендерної рівності, вміщені в інформаційний тематичний буклет.

Також усім присутнім було запропоновано тестування на визначення переваги жіночого або чоловічого начала у мисленні та стереотипах поведінки.

Відділ з соціально-економічних питань

Миколаївської облпрофради