Изображение 2338

 

Незважаючи на складну ситуацію в країні на Дніпропетровщині завдяки зусиллям соціальних партнерів забезпечені порядок та стабільність, ритмічний розвиток економіки та соціальної сфери, - таким був рефрен засідання президії обласної тристоронньої соціально-економічної ради з підбиття підсумків виконання Регіональної угоди, яке відбулося 25 липня в облдержадміністрації.

        

Изображение 2326

 

Зокрема, вперше за останні роки область, яка вийшла на перше місце в країні за обсягами промислового виробництва, самостійно забезпечила себе коштами на виплату пенсій (при тому, що на кожного працюючого зараз приходиться по одному пенсіонеру). І цього, як зазначив заступник губернатора Геннадій Корбан, вдалося, зокрема, досягти завдяки підвищенню зарплати в регіоні, а також легалізації робочих місць і зменшенню виплати заробленого «в конвертах».

         Важливим імпульсом стала квітнева ініціатива губернатора Ігоря Коломойського щодо необхідності підвищення зарплати в базових галузях економіки на 20%. І приклад тут, як зазначив голова тристоронньої ради, керівник Федерації організацій роботодавців Віктор Сергєєв, показали підприємства гірничо-металургійного комплексу, енергетики та інших галузей. За січень-травень 2014 р. середньомісячна зарплата в області зросла на 6,2%, збільшився й фонд оплати праці.

        

Изображение 2325

 

За словами голови облпрофоб’єднання Віталія Дубіля, профцентр разом з соціальними партнерами багато зусиль докладає для забезпечення підвищення доходів працюючих. На цілому ряді великих підприємств в травні-липні зарплата виросла на 15-25%. Проте й інфляційні процеси, на жаль, не стоять на місці, тому показники щодо реальної зарплати менш привабливі. Доводиться констатувати, що сьогодні зарплата вже не встигає за галопом цін і тарифів. Не ліквідована й заборгованість з її виплати. Тривожна ситуація складається і на ринку зайнятості, де зростає кількість трудящих, які відправлені в адмінвідпустки або працюють в режимі неповного робочого дня.

        

Изображение 2315

 

Особливо багато проблем виникає в бюджетній сфері Вже прийняті урядом рішення щодо скорочення бюджетних видатків сильно вдарили по вчителям, лікарям, культпрацівникам та держслужбовцям. А зараз виникають нові загрози через запропоновані урядом зміни до Держбюджету. У звязку з цим В.Дубіль звернувся до соціальних партнерів за сприянням. Про це ж говорила з великою тривогою й член ради від профспілкової сторони, голова Дніпродзержинського міськкому профспілки освітян Ірина Небосенко.

     Зазначимо, що вже з цього понеділка, на вимогу профспілок, розпочалися консультації з керівництвом облдержадміністрації щодо прийняття упереджуючи заходів для зняття напруги в трудових колективах бюджетної сфери.

         Радою прийнято рішення про підготовку спільного звернення облдержадміністрації, Федерації організацій роботодавців та облпрофоб’єднання до керівництва держави щодо недопущення прийняття закону про зміни до Держбюджету.

       

Изображение 2322

 

  У рішенні обласної соціально-економічної ради передбачено також посилити відповідальність сторін за виконання взятих у Регіональній угоді зобов’язань та активізувати роботу щодо підвищення рівня оплати праці і погашення зарплатних боргів.

 

                                                                           В.Коврига,

зав.прес-центром

                                                                           Дніпропетровського

                                                                           облпрофоб’єднання