DSC08383-300x168

 

Федерація профспілок Житомирської області провела робочу зустріч з представниками громадських організацій чорнобильців та соціальними партнерами з департаменту праці та соціального захисту населення з тим, щоб напрацювати спільні вимоги до Верховної Ради України щодо змін у законодавстві про статус осіб, потерпілих від аварії на ЧАЕС.

 

Житомирщина – один із регіонів, що найбільше постраждав від цього лиха. Понад 13 тис. кв. км території зазнали екологічного забруднення. В області проживає близько 277 тис. постраждалих, з них 8,5 тис. осіб – ліквідатори Чорнобильської катастрофи. В числі постраждалих – майже 62 тисячі дітей. «Кому як не жителям Житомирщини захищати свої права та права своїх ближніх? До кого, як не до депутатів Верховгої Ради від Житомирської області направляти наші звернення з приводу відміни  скасування або значного зменшення пільг та виплат потерпілим від чорнобильського лиха? А профспілки області як найбільша громадська організація беруть на себе координацію дій по захисту прав своїх земляків» – такою була основна думка у вступному слові голови ФПО Неля Паламарчук. 

Результатом попереднього звернення Федерації профспілок області до народних депутатів від Житомищини з питань внесення змін до чорнобильського законодавства стала реєстрація у Верховній Раді 10.02.2015 року законопроекту № 2093. 

Запрошеними представниками від чорнобильців були Леонід Антонюк – голова Житомирської обласної асоціації «Дзвони Чорнобиля», Валерій Очеретний – голова Житомирського обласного осередку Всеукраїнської Чорнобильської Спілки інвалідів МВС України, Олег Товянський – заступник голови Благодійного фонду «Пожежні Чорнобиля». 

Коментарі начальника управління з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи ОДА Діни Волинець та завідувача юридичним відділом ФПО Оксани Хіміч окреслили наявну ситуацію у чорнобильському законодавстві. Так, вже  сьогодні, у зв’язку з прийняттям Закону України «По внесення змін та визнання таким, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» № 76-ХІІ  від 8 грудня 2014 року відбулося скасування широкого кола пільг і виплат, змінено порядок їх здійснення та переглянуто рівень соціальних гарантій особам, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, згідно Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», чим фактично порушено право цих громадян  на соціальний захист та достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї, які передбачені статтями 46 та 48 Конституції України,  зокрема скасовано:

забезпечення санаторно-курортними путівками потерпілих дітей, постраждалих громадян, віднесених до категорії 2, 3 (ст.ст. 21, 22, 30);

компенсаційні виплати сім’ї з дітьми дошкільного та шкільного віку, окрім дітей – інвалідів, інвалідність яких пов’язана із наслідками Чорнобильської катастрофи (ст. 30);

пільги і компенсації громадянам, віднесеним до категорії 4 (ст. 23)

компенсацію на продукти харчування громадянам, проживаючим на території радіоактивного забруднення;

доплату громадянам, працюючим на території радіоактивного забруднення;   та інше.

Така ситуація є несправедливою та потребує відповідного врегулювання.

Федерація профспілок Житомирської області спільно з представниками органів державної влади та громадських організацій, які захищають громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської  катастрофи, звертаються з вимогою:

- підтримати проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо соціального захисту постраждалих осіб) реєстраційний № 2093 від10.02.2015р.

- забезпечити безумовне дотримання встановлених законодавством соціально-економічних норм, пільг і гарантій для постраждалих від Чорнобильської катастрофи, виконання відповідних соціальних програм;

- при внесенні змін до законів України не допускати зниження соціальних гарантій рівня життя населення, що постраждало внаслідок аварії на ЧАЕС, підвищувати ефективність заходів, спрямованих на збереження здоров’я, забезпечення зайнятості постраждалих.

 

Федерація профспілок Житомирської області