Изображение 4748

1 липня Дніпропетровський обком профспілки працівників будівництва та промбудматеріалів і прес-центр Обласного об’єднання профспілок організували та провели в інформагенції «Мост-Днепр» прес-конференцію. Вона була присвячена діям профспілки з повернення коштів будывельних підприємств, які зависли на рахунках обласного відділення печально відомого банку «Фінанси і кредит».

Ця фінустанова, як розповіли керівники підприємств «Енерго-Імпекс», «Будівельні матеріали і будівництво» та «Піраміда»,  заборгувала їм кілька мільйонів гривень.

Не допомогли навіть рішення судів на їхню користь, якими банк зобов’язали  розрахуватися зі своїми клієнтами. Все це фактично призводить зараз  до колапсу підприємств, які не мають змоги вести нормальну економічну діяльність, виплачувати працівникам зарплату, відраховувати податки та інші платежі. Дійшло вже навіть до арешту майна одного з цих підприємств через невиплату податків.

«Працівники, наші члени профспілок, - заявив на прес-конференції голова обкому профспілки Іван Сова, - доведені до відчаю і збираються пікетувати банк, блокуючи його роботу. Тим більше, що на  переговори стосовно повернення коштів підприємств його керівники йти не бажають».

Зараз  вони навіть подають апеляції на рішення судів, посилаючись на дуже дивну ухвалу Київського окружного адміністративного суду від 28 квітня 2015 р., яка … звільнила банк від всіх його зобов’язань перед вкладниками.

До речі, у квітні цього ж року, зважаючи на звернення ЦК профспілки будівельників (в ньому йшлося про численні випадки невиконання банком «Фінанси і кредит» своїх зобов’язань перед будпідприємствами Хмельницької, Івано-Франківської, Дніпропетровської та інших областей), Федерація профспілок України надіслала листа до Нацбанку України з проханням розібратися з протиправними діями згадуваної фінустанови).

Але, як бачимо, ситуація не змінюється. Навіть після отримання останнім часом банком «Фінанси і кредит» кількох стабілізаційних кредитів НБУ (останній був 12 червня у сумі 750 млн.грн.). Куди ж йдуть ці кошти? І коли нарешті влада і Нацбанк притягнуть до відповідальності несумлінних банкірів, які продовжують гальмувати роботу підприємств і збуджувати суспільство?!.

В.Коврига,

зав.прес-центром