DSC 0024

У межах заходів до Дня дій за Гідну працю, у Харківському соціально-економічному інституті 06 жовтня 2015 року відбулася науково-практична конференція «Гідна праця в Україні: проблеми та перспективи забезпечення захисту соціально-економічних та трудових прав працівників» та був проведений круглий стіл «Гідна праця в Україні: проблеми та перспективи забезпечення захисту соціально-економічних та трудових прав працівників». Організаторами виступили Об‘єднання профспілок Харківської області, Головне управління Держпраці у Харківській області, Відділення Національної служби посередництва і примирення у Харківській області, Харківський соціально-економічний інститут.

Урочисте відкриття конференції відбулося в конференц-залі ХСЕІ за участі викладачів, студентів і молодих науковців ХСЕІ, представників ОПХО. З вітальним словом до учасників конференції виступив заступник Голови Об’єднання профспілок Харківської області Сергій Геннадійович Волков. По закінченні пленарного засідання роботу конференції було продовжено у секції 1 «Гідна праця як необхідна умова забезпечення гідної якості життя» та у секції 2 «Гідна праця в Україні: економічний аспект». Студенти профспілкового ВНЗ дуже відповідально віднеслися до проведення конференції та підготували виступи, в яких висвітлювалися теми:

- Гідна праця в Україні

- Роль профспілок у забезпеченні гідної праці

- Гідна праця та розбудова соціально-орієнтованої економіки

- Соціальна відповідальність як фактор забезпечення гідної праці

- Проблеми реалізації в Україні Програми Гідної праці МОП

- Підвищення зайнятості населення як фактор стабільності у суспільстві

- Соціальний захист населення: стан, проблеми, заходи щодо підвищення ефективності

На конференції обговорювались питання, пов`язані із складовими гідної праці, відповідно до підходів МОП, а саме: можливості отримання продуктивної та справедливо оплачуваної роботи; досягнення безпеки на робочому місці; забезпечення соціального захисту сімей працюючих; кращі можливості особистого розвитку і соціальної інтеграції; свобода висловлення особистих переконань; свобода об’єднання та участь у прийнятті рішень, які впливають на життя працівників та членів їх сімей; рівні можливості і рівне ставлення до жінок та чоловіків у сфері праці.

У засіданні круглого столу «Гідна праця в Україні: проблеми та перспективи забезпечення захисту соціально-економічних та трудових прав працівників» взяли участь заступник Голови Об’єднання профспілок Харківської області Сергій Геннадійович Волков, заступник начальника Головного управління Держпраці у Харківській області Петренко Олена Миколаївна, начальник відділення Національної служби посередництва і примирення у Харківській області Лайков Сергій Миколайович, завідувач відділу соціально-економічних, правових питань та охорони праці ОПХО Гриценко Наталя Олександрівна, завідувач відділу організаційно-масової роботи ОПХО Голєніщев Анатолій Олександрович, Голова Молодіжної ради ОПХО Артеменко Роман; представники обласних галузевих профспілкових організацій: працівників соціальної сфери, державних установ, працівників збройних сил, автомобільного та сільськогосподарського машинобудування, енергетики та електротехнічної промисловості, працюючих інвалідів, трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості, працівників охорони здоров’я, житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення, представники профкомів провідних підприємств і організацій Харківщини: ПАУ ДП ХМЗ «ФЕД», АО «ХАРП», ДП «Завод радіореле», ТОВ «Центр сертифікації ТИСК ПЛЮС»; науковці, викладачі, члени лекторської групи факультету підвищення кваліфікації профспілкових кадрів Харківського соціально-економічного інституту.

Присутні обмінялись думками щодо проблем та перспектив забезпечення захисту соціально-економічних та трудових прав працівників в умовах скорочення економічної активності підприємств, установ та організацій. У виступах була відмічена важливість посилення внеску профспілок у забезпечення гідної праці, захисту прав працівників, зазначена необхідність ефективної взаємодії сторін соціального діалогу щодо забезпечення можливості колективного захисту інтересів працюючих. Важливо навчити працівника правильно застосовувати норми закону України та вчасно звертатися до захисту - це допоможе реалізувати і захистити права обох сторін соціально-трудових відносин.

Відбулася жвава дискусія з питань посилення громадського контролю за дотриманням роботодавцями трудового законодавства, здійснення постійного моніторингу забезпечення трудових і соціальних гарантій працівників, посилення ефективності діяльності профспілкових організацій щодо попередження та усунення порушень законодавства про працю.

Учасники круглого столу відмітили важливість розвитку та удосконалення системи інформаційного обміну між сторонами соціального діалогу стосовно соціально-трудових відносин, забезпечення справедливої та гідної оплати праці.

У результаті конструктивного обговорення учасники круглого столу акцентували увагу на необхідності:

- розробки стратегії та діях профспілок, які будуть об’єднувати й посилювати профспілковий рух,

- посиленні активності та вдосконаленні діяльності профспілок щодо підвищення рівня захисту соціально-економічних інтересів працюючих,

- забезпеченні дієвого соціального діалогу на всіх рівнях,

- продуктивної співпраці з роботодавцями щодо забезпечення стабільної роботи підприємств, установ та організацій, створенні справедливого, безпечного та продуктивного виробничого середовища на всіх підприємствах.

По закінченні були підведені підсумки засідання, прийняті рекомендації круглого столу.

Олена Шпурік,

декан факультету підвищення кваліфікації