IMG 4442

 

 

Актуальні питання соціально-економічного розвитку столиці України, пошуку ефективних форм забезпечення захисту законних прав та інтересів працюючої людини обговорили учасники ХІ Київської міської міжспілкової конференції професійних спилок, що відбулась 19 листопада.

 

 Перед делегатами та гостями конференції виступив Голова Київської міської державної адміністрації, Київський міської голова Віталій Кличко. Він проінформував про перспективи розвитку столиці, заходах, що здійснює КМДА для задоволення потреб мешканців Києва, соціально-економічного захисту працівників. Як підкреслив мер, багато добрих справ здійснюються міською владою у тісної взаємодії та плідном співробітництві з профспілками. Є чимало спільних планів та програм й на майбутнє.

 

 Заслухавши та обговоривши Звіт про діяльність Ради Обєднаня профспілок, організацій профспілок в м. Києві “Київська міська рада профспілок” за минули пять років, з яким виступив Голова Міськпрофради Валентин Мельник, учасники конференції констатували, що за цей період, незважаючи на складні політичні, соціальні та економічні умови, зроблено багато позитивних справ — розвивався соціальний діалог с міською владою, роботодавцями, забезпечивалися умови для гідної праці та погашення заборгованості по зарплаті. Але, як наголошувалось у звітної доповіді та виступах, у міських профспілок ще чимало резервів для підвищення ефективності та покращення якості їх діяльності.


У звіті та виступах зазначалося, що окремі проблемні питання профспілкам разом із соціальними партнерами вдалося вирішити, деякі з них залишаються на різних стадіях вирішення та перебувають під контролем Міської ради профспілок. Ведення соціального діалогу на рівні Київської міської тристоронньої соціально-економічної ради дозволило розглянути такі питання як оплата праці працівників бюджетних галузей міста; роботи підприємств житлово-комунального господарства столиці; обґрунтованості підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги; пропозицій профспілок до «Дорожньої карти» по вирішенню проблемних питань людей із обмеженими можливостями; харчування дітей у дошкільних та шкільних комунальних закладах освіти; впровадження електронного квитка та «Картки киянина» для проїзду в комунальному транспорті; тарифів на проїзд у міському підземному та наземному транспорті; питань зайнятості населення, в тому числі і учасників АТО, створення нових робочих місць, питань заборгованості з виплати заробітної плати.


Підкреслювалось, що колективні дії Міськпрофради, галузевих профспілок освіти і науки, охорони здоров’я, культури сприяли тому, що в бюджетних установах, які фінансуються з міського бюджету, заборгованість із виплати зарплати відсутня. Міськпрофрада, її членські організації приділяли значну увагу забезпеченню укладення та виконання колективних договорів на підприємствах, установах та організаціях м. Києва. Станом на 1 квітня 2015 року із 3418 підприємств, установ та організацій, колективні договори було укладено на 3217 (94,1%). Охоплення колдоговорами працюючих на них становило 85,2%. За звітний період укладено, як акт соціального партнерства, Територіальні угоди на 2012-2013 роки та 2015-2017роки, які спрямовані на посилення соціально-економічного захисту киян, надання їм додаткових, понад встановлених законодавством пільг і гарантій соціального захисту.


Виконуючи Закон України «Про соціальний діалог в Україні» Київська міськпрофрада співпрацювала з Головним управлінням Пенсійного фонду у м. Києві та Головним управлінням Держпраці у Київській області спільно проводячи консультативно-виїзні наради на підприємства та в організації міста за участі первинних профспілкових організацій цих підприємств щодо надання роз’яснень змін до законодавства з питань пенсійного забезпечення та охорони праці. Представники міських галузевих профспілок брали активну участь у заходах, які проводила Федерація профспілок України, зокрема акціях протесту, пікетуванні Кабінету Міністрів України, парламентських комітетів і Верховної Ради України, а також у роботі примирних органів з вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) на національному рівні.


Питання охорони праці, захисту та реалізації прав членів профспілок на безпечну працю залишалися одним з пріоритетних напрямів діяльності на рівні з такими, як зайнятість та заробітна плата. Для об’єднання зусиль державного нагляду і громадського контролю за додержанням законодавства про охорону праці укладено Угоду про співпрацю між територіальним управлінням Держгірпромнагляду у Київській області та м. Києві та Київською міською радою профспілок.


З метою поліпшення координації роботи технічних інспекторів праці членських організацій Президією створена технічна інспекція праці Київської міськпрофради. Міськпрофрада та членські організації за участю соціальних партнерів проводили щорічний огляд-конкурс «Краще підприємство з охорони праці у м. Києві», брали участь у проведенні заходів з нагоди Всесвітнього дня охорони праці та конкурсу дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей».


За наполяганням профспілок, започатковане навчання представників профспілок з питань охорони праці, на виробничому та міському рівні, за рахунок коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків. На теперішній час, за цією програмою, навчено і видано посвідчень про перевірку знань майже 600 профспілковим активістам. Надаючи особливого значення підвищенню ролі первинних профспілкових організацій у захисті трудових і соціально-економічних прав та інтересів працівників у нових умовах трудових відносин, необхідності зростання їхнього авторитету в суспільному житті, відповідно до постанови Х міської міжспілкової конференції профспілок та постанови Президії Міськпрофради, 2012 рік було оголошено Роком первинної профспілкової організації. Мета заходу – підвищення ролі первинної профспілкової організації, її активності, організаційного зміцнення, посилення впливу на захист соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок. Гасло Року «Сильна первинка – сильна профспілка!».


Для більш широкого залучення молоді до профспілкового життя у 2011 році була створена Молодіжна рада Київської міської ради профспілок. На сьогодні 28 членів ради входять до її складу – це молоді профспілкові активісти, голови первинних галузевих профспілкових організацій м. Києва.


З метою поліпшення роботи та надання більш кваліфікованої правової допомоги членам профспілок м. Києва, Міськпрофрадою було створено в 2012 році профспілкову адвокатуру. Протягом останніх років правовою інспекцією спільно з профспілковою адвокатурою було забезпечено додержання законності в діяльності Міськпрофради та захист її правових інтересів в судах загальної юрисдикції, органах державної влади, органах місцевого самоврядування, а також забезпечено захист майнових прав в судах.


Продовжувалася багаторічна профспілкова традиція щодо організації оздоровлення та відпочинку дітей і підлітків під час шкільних канікул. Щорічно влітку понад 30 тисяч дітей, батьки яких є членами профспілок міста Києва, оздоровлювались і відпочивали у дитячих оздоровчих закладах на Київщині та в інших регіонах України.


Але внаслідок економічної кризи, соціально-політичної нестабільності, низької результативності соціального партнерства, значна частина важливих питань залишаються невирішеними. Гострою залишається проблема безробіття, існування заборгованості з виплати заробітної плати. Знизилися реальні доходи громадян внаслідок необгрунтованого підвищення цін і тарифів. Погіршується стан умов праці на підприємствах і соціальний захист працівників, зайнятих на важких роботах із шкідливими або небезпечними й іншими особливими умовами праці. На законодавчому рівні скасовано бюджетне фінансування витрат на охорону праці. Не в повній мірі дотримуються норми Закону України «Про профспілки, їх права та гарантії діяльності» про відповідальність за ухиляння від участі в переговорах, порушення чи невиконання колдоговорів, угод та ненадання інформації необхідної для громадського контролю. Внаслідок реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування призупинено фінансування дитячого оздоровлення, а всі витрати пов’язані з придбанням дитячих путівок лягли на роботодавців, профспілковий бюджет та батьків. Недостатньо проводилась робота зі створення профспілкових організацій на нових підприємствах, в установах і організаціях, з мотивації вступу до профспілок молоді, а також щодо організаційного та фінансового зміцнення профспілок.


Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий у своєму виступі дав високу оцінку діяльності Міськпрофради. Він акцентував на тому, що зараз для діяльності профспілок характерні два головних напрями — це діяльність в умовах реформ, що здійснюються в країні, та процеси євроінтеграції. Голова ФПУ проінформував присутніх про те, що за останній час вдалось налагодити діалог не тільки з Урядом, але й з парламентом, зокрема — трьома фракціями парламентської коаліції — фракціями Блока Петра Порошенка, “Батьківщини” та “Самопомочі”. Це вже дає свої результати в законодавчої сфері.

Але свою тактику дій, підкреслив Григорій Осовий, треба підкріпляти не тільки переговорами, а й активними масовими вуличними акціями. Як показує практика, вони мають певний ефект, вплив на рішення Уряду та Верховної Ради.

 

Профспілковий лідер проінформував присутніх про позицію СПО об’єднань профспілок стосовно Трудового кодексу і Генеральної угоди на новий строк, а також про ситуацію навколо санаторно-курортної сфери та системи державного соціального страхування. Він навів приклади того, як профспілки через парламентські фракції та окремих народних депутатів намагаються відстояти інтереси людини праці на всіх напрямах.

 

 Делегати звітно-виборної конференції роботу Міськпрофради за звітний період визнали задовільною та визначили основні напрями діяльності Профспілки на 2015-2020 роки.

 

Головою Міськпрофради обрано Валентина Мельника.

Прес-центр ФПУ

 

 

IMG 4426

 

IMG 4429

 

 

IMG 4492

 

IMG 4475

 

IMG 4488

 

IMG 4506