ШИШ

 

Важливі та актуальні питання забезпечення надійного та ефективного захисту соціально – економічних прав членів профспілок, всіх працівників галузі обговорили учасники VІ з'їзду Профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості України. В роботі форуму взяли участь та виступили Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Олександр Светелік, керівники і представники підприємств та регіональних профспілкових організацій галузі.

 

Голова Профспілки Сергій Шишов у звітній доповіді охарактеризував ситуацію в галузі та Профспілці, проінформував про досягнення та проблеми, визначив коло завдань, які постануть перед профспілковим активом галузі, та шляхи їх вирішення.

 Заслухавши та обговоривши звіти Центрального комітету і Ревізійної комісії Профспілки за звітний період, VІ з'їзд Профспілки зазначив, що діяльність ЦК Профспілки, територіальних профорганів та профкомів проходила в непростій політичній ситуації в країні, складних соціально-економічних умовах фінансово-економічної кризи. Центральний комітет, організаційні ланки Профспілки основні зусилля зосередили на проведенні дієвих заходів щодо пом'якшення її негативного впливу на життєвий рівень працівників.

         Протягом звітного періоду стали більш конструктивними взаємовідносини з роботодавцями, громадськими організаціями, уточнено стратегію і тактику діяльності Профспілки, удосконалено форми і методи для досягнення поставленої мети.

        У доповіді та виступах зазначалось, що, виконуючи Програму діяльності Профспілки на 2010-2015 роки, використовуючи можливості Генеральної, Галузевих угод і колективних договорів, Центральний комітет Профспілки принципово відстоював права й інтереси членів Профспілки, трудящих енергетики, електротехнічної промисловості, підприємств енергобудівельників. Гострі та невідкладні питання у сфері виробництва, трудових відносин та оплати праці, підвищення життєвого рівня тощо постійно розглядалися у Центральному комітетові Профспілки та подавалися Президенту України, Верховній Раді, Кабінету Міністрів України, відповідним міністерствам і відомствам для вирішення їх на державному рівні. На жаль, дієвого реагування в більшості випадків не було.

 

ШИШ2

 

Водночас, Центральний комітет Профспілки активно співпрацював з Федерацією профспілок України, а через неї - з Верховною Радою, Кабінетом Міністрів України, що дало змогу реалізовувати окремі пропозиції при прийнятті законодавчих і нормативних актів, встановленні й реалізації державних соціальних стандартів та соціальних гарантій.

 Профспілка продовжувала посилювати свій вплив на регулювання соціально-трудових відносин шляхом поглиблення соціального партнерства на рівні Міненерговугілля, що дало можливість прийняти рішення про підписання Галузевої угоди між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, Фондом державного майна України, Всеукраїнським об’єднанням організацій роботодавців «Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу України» і Профспілкою працівників енергетики та електротехнічної промисловості України на 2016-2018 роки.

Одночасно, відсутність соціального діалогу на рівні сторін Галузевої угоди в машинобудуванні, відсутність організації об’єднання роботодавців не дали можливості протягом останніх трьох років укласти Галузеву угоду в машинобудуванні. «Укрелектропрофспілка» впливає на прийняття рішень через своїх представників, делегованих до складу колегій, громадських рад і консультативно-дорадчих центральних та територіальних органів виконавчої влади.

   

Центральний комітет Профспілки плідно співпрацював з міжнародними профспілковими організаціями та профспілками багатьох країн світу, проводилося навчання, обмін делегаціями, підтримувалися акції протесту.

         Разом з тим, наголошували делегати форуму, залишається чимало невирішених проблем. Критична ситуація, що виникла в країні, – тривалий спад виробництва, зниження інвестиційної активності, тенденція до скорочення штату працівників і вакансій та, як наслідок, загроза масового безробіття завадили повною мірою виконати норми та положення Галузевих угод. Так, рівень середньомісячної заробітної плати в 2014 році в електроенергетичному комплексі зріс на 8%, в тому числі в енергогенеруючих компаніях на 7,9%, в енергопостачальних компаніях на 7,7%. В електротехнічній промисловості на активно діючих підприємствах зафіксовано зростання середньомісячної заробітної плати за 2014 piк на 7,5%.

Не вдалося ліквідувати заборгованість із заробітної плати. Станом на 1 листопада 2015 року заборгованість із заробітної плати склала 34,9 млн.грн., зокрема: на підприємствах електроенергетики – 21 млн.грн., підприємствах електротехніки – 13,9 млн.грн.

 

ШИШ4

 

Проведення АТО на сході України, де знаходиться значна частина паливно-енергетичного комплексу та підприємств електротехнічної промисловості, розрив торговельних зв’язків з основними споживачами української продукції, вкрай негативно позначились на виробничій діяльності цих підприємств.

         Вимагає також поліпшення діяльність Центрального комітету Профспілки, територіальних профорганів по удосконаленню організаційної структури, посиленню внутрішньоспілкової роботи.

Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий у своєму виступі на форумі наголосив на тому, що профспілкам зараз доводиться діяти в дуже складних умовах, коли соціально-економічні проблеми загострились, а урядові структури не дуже охоче йдуть на переговори з партнерами по соціальному діалогу – профспілками та роботодавцями. Досить сказати, що на з’їзди, що вже провели 22 галузеві профспілки, не прийшов жоден галузевий міністр. На них були присутні в кращому випадку заступники керівників галузей. Такий підхід визначає також рівень соціального діалогу на центральному рівні.

 

ШИШ5

 

В цих умовах, підкреслив Голова ФПУ, у профспілок є три шляхи: добиватися розвитку соціального діалогу, опонувати Уряду або бути до нього в опозиції. Профспілки зі свого боку, заявив він, зацікавлені саме у розвитку та поглибленню діалогу для вирішення актуальних питань соціально-економічного захисту людини праці. Більш того, роблять все можливе для цього. Доречі, про подальші дії та кроки діяльності буде йти мова на Всеукраїнських зборах голів первинних профспілкових організацій, що відбудуться 30 листопада ц.р. На них запрошені керівники держави, представники Уряду та роботодавців.

Григорій Осовий проінформував присутніх про позицію СПО об’єднань профспілок стосовно підписання Генеральної угоді на новий строк та проекту Трудового кодексу. Щодо питання Трудового кодексу, він зазначив, що позиція профспілок з цього питання була і є принциповою: ми за те, щоб в остаточній редакції нового ТК не було норм, які тим чи іншим чином погіршать правовий захист працівника або порушать права профспілок. Профспілки застерегли Верховну Раду, профільний її Комітет від поспішності при прийнятті цього Кодексу. Профспілки вважають за необхідне, щоб проект нового Трудового кодексу було опубліковано і проведено широке громадське обговорення між першим і другим читанням протягом трьох місяців із залученням фахівців, науковців, представників громадськості, профспілок. І була б можливість врахувати думку сторін соціального діалогу та громадян. За наполяганням профспілок, досягнуто домовленості про необхідність проведення широкого громадського обговорення проекту нового ТК та його всебічної фахової експертизи.

     VІ з'їзд Профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості України визнав роботу Центрального комітету Профспілки у звітному періоді задовільною.

Делегати форуму затвердили Пріоритетні напрямки діяльності Профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості України на 2016-2020 роки, ухвалили Заяву делегатів форуму щодо відновлення санаторно-курортного лікування та дитячого оздоровлення за рахунок коштів соцстраху, підтримали Заяву СПО об’єднань профспілок у зв'язку з прийняттям Верховною Радою України у першому читанні за основу проекту Трудового кодексу України .

Головою Профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості України обрано Сергія Шишова.

 

ШИШ7

 

Прес-центр ФПУ