P1120854 

         Сьогоднішні проблеми професійно-технічної освіти турбують і профспілки Закарпаття. З ініціативи голови облпрофради Володимира Фленька в обласній раді профспілок відбулося засідання круглого столу, на якому всебічно обговорено існуючі проблеми профтехучилищ, оприлюднено позицію профспілок нашого краю з цього питання. У засіданні взяли участь голови профкомів закладів професійно-технічної освіти Закарпаття та голови обласних організацій галузевих профспілок.

Відкриваючи засідання, профспілковий лідер області Володимир Фленько підкреслив, що Закарпатська обласна рада профспілок підтримує звернення Федерації профспілок України до Президента України, Голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра України у зв’язку з катастрофічною ситуацією, що склалася в системі професійно-технічної освіти України через прийняття Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік». Припинення державного фінансування закладів професійно-технічної освіти зумовить руйнування загальнодержавної системи підготовки робітничих кадрів, позбавить молодих людей конституційних прав на професійну освіту, а педагогічних працівників ПТУ – роботи. До того ж, ліквідація професійно-технічних навчальних закладів призведе до погіршення соціального становища незахищених верств учнівської молоді та педагогів, що викличе зростання соціального напруження у трудових колективах ПТУ, загострення криміногенної ситуації в області.

Свою позицію з даних проблем висловили і учасники круглого столу. Йшлося, зокрема, про те, що часткове фінансування ПТУ на початку року з місцевих бюджетів, мізерні асигнування на ці цілі урядом не вирішують глобальної проблеми. Занепокоєні голови первинних профорганізацій і обмеженням соціального захисту працюючих в умовах реформування системи профтехосвіти, невизначеністю перспектив функціонування діючих навчальних закладів тощо. У разі необхідності, у позаурочний час профактивісти готові взяти участь у акціях протесту на підтримку функціонування професійно-технічної освіти.

Враховуючи пропозиції, які прозвучали на засіданні круглого столу, Закарпатська обласна рада профспілок оприлюднила заяву, в якій звернулася до Верховної Ради України, народних депутатів від Закарпатської області, Кабінету Міністрів України:

- при внесенні змін до Державного бюджету України на 2016 рік передбачити фінансування професійно-технічних навчальних закладів у формі освітньої субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам.

Звертаючись до Закарпатської обласної державної адміністрації і обласної ради, профспілки нашого краю пропонують:

- з метою збереження ПТУ провести за участі профспілок моніторинг матеріально-технічної бази, фінансового стану профтехучилищ, визначити потреби ринку праці у фахівцях, яких вони готують;

- розробити стратегію функціонування мережі професійно-технічних училищ, створення базових навчальних центрів у області у 2016-2017 навчальному році, забезпечення соціального захисту працівників ПТУ.

 

P1120862

 

На фото:

- веде засідання круглого столу голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько;

 

P1120856

 

- учасники зібрання;

 

- голови профкомів профтехучилищ агропромислового комплексу обговорюють проблеми профтехосвіти із заступником голови облпрофради Василем Захарцем (другий ліворуч) та головою облорганізації профспілки працівників АПК Ганною Кулик (в центрі).

 

Фото автора

Сергій Баранчиков,

завідувач відділу організаційно-

гуманітарної роботи

Закарпатської облпрофради