А8

Стійкі системи соціального захисту будуть набувати все більшого значення для надання підтримки в мінливому світі праці, повідомили виступаючі на форумі високого рівня на столітній Міжнародної конференції праці.

Учасники форуму, що проходив на Міжнародній конференції праці (ILC), обговорили, як цифровізація, демографічні зрушення, зміна клімату та глобалізація позначаються на управлінні людьми перехідними процесами протягом свого життя.

Промовці наголосили на важливості не тільки політики створення гідних робочих місць, а й соціального захисту, щоб допомогти працівникам, особливо найбільш уразливим, впоратися з цими перехідними процесами.

Генеральний директор МОП Гай Райдер зазначив, що 55 відсотків населення світу як і раніше не охоплені соціальним захистом. «Глобальна прихильність соціальному захисту є необхідною умовою для забезпечення стійких перетворень протягом усього життя», - сказав він.

Крістін Лагард, керуючий директор Міжнародного валютного фонду, говорила про «соціальні видатки», які, за її словами, включають в себе соціальне страхування та соціальну допомогу, а також державні витрати на охорону здоров'я і освіту.

«Соціальні витрати - це не просто витрати, а скоріше одна з найрозумніших інвестицій у добробут наших суспільств. Розширення доступу до освіти та охорони здоров'я підвищує продуктивність населення, що дозволяє процвітати всім громадянам. Щоб пожинати плоди зміцнення світової економіки, суспільства повинні почати з укріплення соціальних програм сьогодн», - сказала вона.

«Я б сказала, що соціальні витрати є ключовим компонентом соціального контракту, необхідного для виконання завдань нашими відповідними установами».

Мішель Бачелет, Верховний комісар Організації Об'єднаних Націй з прав людини, заявила, що «шляхом пом'якшення негативних наслідків безробіття, створення доступу до додаткової освіти, розширення можливостей на ринку праці та забезпечення доступу принаймні до основного контенту права на здоров'я, харчування, водопостачання, санітарію, освіту, житло, системи соціального забезпечення, можна гарантувати, що люди в усьому суспільстві будуть захищені від несприятливих наслідків потрясінь».

Ернесто Мурра, міністр праці і соціального забезпечення Уругваю, сказав: «Кожна країна повинна визначати свою долю, створюючи стійкі системи соціального захисту, враховуючи при цьому, що це є фундаментальним правом, маючи на увазі працю і її нові форми».

Лука Вісентін, генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок, сказав, що вкрай важливо, щоб працівники, в тому числі, що працюють в гіг-економіці (підрядній економіці, економіці спільного користування-В.Ш), мали доступ до навчання протягом усього життя і «реальний доступ до універсальних систем соціального захисту, які можуть захистити їх від потрясінь ... але в той же час можна зробити переходи більш плавними». Але, додав він, «все це не спрацює, якщо немає чіткої стратегії створення якісних робочих місць».

Ребека Грінспан, Генеральний секретар Ібероамериканської конференції, яка була членом Глобальної комісії з майбутнього праці, наголосила на необхідності «захищати працівників, а не робочі місця. Нам потрібна універсальний соціальний захист, нам потрібно нове право щодо навчання протягом усього життя, тому що вам доведеться багато разів міняти свою роботу протягом трудового життя».

Джоанні Марлен Бева, молодий лідер, що займається забезпеченням досягнення цілей в області сталого розвитку ООН, сказала: «Ми повинні переконатися, що у нас є інклюзивна політика, заснована не тільки на потребі найбільш вразливих верств населення, а й враховує голоси і потреби молоді».

Крістін Алсос, директор з досліджень Норвезького фонду соціальних досліджень FAFO і лідер проекту за майбутнє праці Ради Міністрів Північних країн, зазначила, що технології можуть створювати робочі місця. «Але ви не можете залишити це тільки для технологій, тому що у вас повинна бути політика, і ви повинні підтримувати створення робочих місць і підтримувати капітал, який використовується для створення робочих місць, а не власність або фінансові ринки і так далі».

Павло Войцеховський, Польський інститут соціального страхування, радник президента роботодавців Польщі, підкреслив важливість «приручення роботів», щоб забезпечити гідну роботу сьогоднішнім молодим людям. «Не роботи повинні контролювати нас, а ми повинні контролювати роботів».

Форум «Забезпечення стійких перетворень протягом усього життя» відбувся на щорічній Міжнародній конференції праці (ILC), яка в цьому році відзначає 100-річчя Міжнародної організації праці (МОП). Двотижнева конференція, яка завершується 21 червня, приділяє велику увагу складним майбутнім викликам.

Департамент міжнародних зв’язків ФПУ