20760 

 

Уряд на своєму засіданні 11 липня розглянув проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах».

Профспілки у процесі попереднього опрацювання цього законопроекту внесли низку принципових зауважень, а саме, згідно із запропонованими змінами, акціонер підприємства, який має у володінні 95% та більше акцій, може запропонувати іншим акціонерам – решті 5 %, щоб вони йому продали свої акції, але норма, передбачена у законопроекті, говорить про те, що вони зобов’язані ці акції продати крупному акціонеру.

– Фактично, - це є примусове відчуження акцій на умовах, які будуть диктуватися крупним власником підприємства, - вважає перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, в. о. першого заступника Голови ФПУ Г.В.Осовий, який брав участь у засіданні Уряду та виступив з позицією профспілок. - Таким чином багатий стає багатшим, а звичайні інвестори не отримують нічого, – сказав він, за даними статистики, розмір прибутків від власності, або дивідендів від цінних паперів складає не більше 1% від загального розміру доходів середньостатистичного громадянина. Це свідчить про нерозвиненість ринку цінних паперів та певну недовіру потенційних інвесторів до згаданого сектору економіки.

Постає питання, яким чином захистити право власності людини, яка має акції підприємства? – сказав представник профспілок. - Крім економічних аспектів ми також повинні враховувати суспільні аспекти підвищення рівня корпоративного управління. Якщо акції підприємства будуть зосереджені у одних руках, чи виграє від цього працівник підприємства?

Було також зазначено, що на прикладі деяких розвинених країн, можна спостерігати, що власники потужних акціонерних компаній намагаються залучити працівників-інвесторів не тільки до участі у створенні продукту, але й у його ефективному розподілі. Це сприяє створенню «соціального миру» на підприємстві. Людина має бути максимально зацікавленою у кінцевих результатах праці, підвищенні її продуктивності, якості продукції, вона має бути відповідальною за кінцевий результат роботи, - підкреслив Г.В.Осовий і навів приклад північної Європи, де приблизно 30-40% працівників є акціонерами на своїх підприємствах і вони зацікавлені як у підвищенні власної зарплати, так і у підвищенні ефективності діяльності підприємства, на якому вони працюють. Такі працівники до зарплати отримують додаткове джерело доходу у вигляді дивідендів з акцій. Більш того, у деяких країнах, таких як Швеція, до складу спостережної ради акціонерного товариства включено представників від працівників з правом вирішального голосу під час ухвалення рішень. Таким чином, забезпечено баланс інтересів, як крупного так і менш крупного інвесторів

- Ми повинні створити умови до залучення працівників до участі у капіталізації своїх підприємств, до підвищення їх зацікавленості у результатах праці. Водночас, вирішується проблема формування середнього класу, коли люди можуть отримувати гідні статки, а не перетворюватись у жебраків, - сказав на завершення представник профспілок.

 Таку думку підтримав Прем’єр-міністр України – він також висловився за те, щоб права монорітарних акціонерів не було порушено .

- Ми маємо шукати шляхи до стимулювання людей до участі у процесі акціонування, - сказав глава Уряду, - на руках у населення знаходяться значні кошти - десятки мільярдів, які можуть стати ефективним інвестиційним ресурсом до вітчизняної економіки. Потрібно створювати стабільні умови інвестування та забезпечити гарантований дохід на вклади населенню, тоді люди почнуть інвестувати.

У підсумку було дане дорученні опрацювати зазначений законопроект, врахувавши у тому числі пропозиції профспілок.

 

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ