2013-10-16 131041-150x150

10 грудня 2013 року Федерація професійних спілок України отримала вимогу Державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції у м. Києві, винесену на виконання Ухвали Печерського районного суду м. Києва, про заборону знаходитися у приміщеннях Будинку спілок на Майдані Незалежності, 2 будь-яким особам, крім працівників Підприємства «Господарське управління ФПУ» та охоронної фірми.

Таким чином, Федерація профспілок України, понад 40 всеукраїнських профспілок - її членських організацій, позбавлені можливості здійснювати свою основну функцію – захист прав та інтересів членів профспілок.

Президія Федерації професійних спілок України висловлює протест з цього приводу і заявляє, що заборона перебування у Будинку спілок керівників та працівників апаратів ФПУ, Київської обласної ради профспілок, всеукраїнських профспілок перешкоджає їх законній діяльності, взаємодії колегіальних органів ФПУ на всіх рівнях і фактично паралізує роботу профспілок.

Водночас, це створює передумови неконтрольованого використання Будинку спілок, ставить його збереження в цілому під загрозу.

Більш того, обмежуються права членів профспілок на участь у діяльності профспілок, вільний доступ до профспілкових органів, що суперечить Конституції України, законам України, нормам Конвенцій МОП № 87 «Про свободу асоціації та захист права на організацію» та № 98 «Про застосування принципів права на організацію і ведення колективних переговорів».

Президія ФПУ інформує Президента України, Міністерство юстиції України, Міністерство внутрішніх справ України, Генеральну прокуратуру України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про реальну загрозу профспілковим правам та веденню профспілкової роботи в цей складний для України час і звертається з вимогою невідкладно вжити заходів щодо відновлення повноцінної діяльності ФПУ, яка об’єднує майже 8 млн. членів профспілок.

13 грудня 2013 р.,

м. Київ