prupu

 

Учитывая ситуацию в угольной промышленности Украины, публичные заявления представителей правительства, проекты ряда нормативных актов и обеспокоенность работников отрасли Президиум ЦК Укруглепрофсоюза обратился к Премьер-министру Украины Арсению Яценюку по вопросу финансирования углепрома из государственного бюджета в текущем году и сохранения льгот горняков. 

В обращении отмечено, что устойчивое финансирование угольной промышленности в последние годы позволило предприятиям отрасли поднять уровень угледобычи, полностью обеспечить потребности страны в угле как сырье для энергетики, химической промышленности и металлургии. На большинстве предприятий регулярно выплачивалась заработная плата, реализовывались социальные программы, повышался уровень безопасности производства.

Расходы, предусмотренные на угольную отрасль Законом «О Государственном бюджете Украины на 2014 год», создают необходимую основу для устойчивого функционирования государственных угольных предприятий в текущем году. Так, за счет заложенных средств на господдержку угледобывающих предприятий на частичное покрытие расходов по себестоимости готовой товарной угольной продукции выплачивается основная часть заработной платы работникам государственных угольных шахт. Средства на охрану труда обеспечивают поступление на предприятия оборудования, предупреждающего возникновение аварийных ситуаций. Господдержка на строительство угле- и торфодобывающих предприятий, техническое переоснащение шахт призвана обеспечить завершение строительства шахты «№10 Нововолынская», восстановление разрушенного башенного копра шахты им. Бажанова в Макеевке, оснащение ряда угольных предприятий новой отечественной угольной техникой.

Сокращение бюджетного финансирования угольной отрасли может привести к прекращению выплаты зарплат горнякам, обесточиванию угольных предприятий, возникновению на них ситуаций, опасных для жизни и здоровья шахтеров, что повлечет дестабилизацию социально-экономического положения в угольных регионах и другие непредвиденные последствия.

Президиум ЦК Укруглепрофсоюза обратился к Премьер-министру Украины Арсению Яценюку с просьбой при пересмотре государственного бюджета на 2014 год не уменьшать расходы на угольную отрасль, а также сохранить льготы работников угольной промышленности. 

Текст обращения публикуем полностью. 

ЗВЕРНЕННЯ

Профспілки працівників вугільної промисловості України
до Прем’ер-міністра України А.П. Яценюка 
стосовно фінансування вугільної галузі 
з Державного бюджету України у 2014 році
та збереження пільг шахтарям


Шановний Арсенію Петровичу!

Всеукраїнська Профспілка працівників вугільної промисловості України звертається до Вас від імені усіх шахтарів галузі стосовно питання фінансування з Державного бюджету України видатків на вітчизняну вугільну промисловість у поточному році.

Стале фінансування вугільної промисловості в останні роки дозволило підприємствам галузі підняти вуглевидобуток, повністю забезпечити потреби країни у вугіллі як сировині для енергетики, хімічної промисловості та металургії. На більшості підприємств регулярно сплачувалась заробітна плата. Реалізовувалися соціальні програми. Зростав рівень безпеки виробництва.

На поточний рік Законом України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» передбачені певні видатки на вугільну галузь. Зокрема з загального фонду державного бюджету передбачені видатки: на державну підтримку вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції – 13,3 млрд. грн., на заходи з охорони праці та підвищення техніки безпеки на вугледобувних підприємствах, оснащення новітніми приладами контролю за параметрами шахтної атмосфери та засобами контролю параметрів дегазації – 65,0 млн. грн., на державну підтримку будівництва вугле- та торфодобувних підприємств, технічне переоснащення зазначених підприємств – 364,3 млн. грн. Ці кошти створюють необхідне підґрунтя для сталого функціонування державних вугільних підприємств.

Так, за рахунок коштів, передбачених на державну підтримку вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції, які у відповідності до законодавства можуть витрачатися лише на сплату заробітної плати та розрахунки за електроенергію, сплачується основна частина заробітної плати працівникам державних вугільних шахт. Фонд оплати праці по цих підприємствах становить 1,3 млрд. грн. на місяць. У лютому 2014 року на сплату заробітної плати за січень з коштів держпідтримки було спрямовано 902,8 млн. грн. Розрахунки вказують, що не варто сподіватися на значне збільшення надходження коштів від зростання ціни на вугілля. Також не можливо позбутися збиткових шахт шляхом їх приватизації в кризовий період. 

Кошти на охорону праці забезпечують надходження на вугільні підприємства приладів та устаткування, які попереджують виникнення аварійних ситуацій на шахтах.

Кошти, на державну підтримку будівництва вугле- та торфодобувних підприємств, технічне переоснащення зазначених підприємств забезпечують добудову шахти «Нововолинська № 10», відновлення зруйнованого баштового копра шахти ім. Бажанова у Макіївці, оснащення низки вугільних підприємств новою вітчизняною вугільною технікою.

Зменшення видатків за вказаними напрямками може призвести до припинення виплати заробітної плати працівникам галузі, знеструмлення вугільних підприємств, виникнення на них ситуацій, небезпечних для життя та здоров’я шахтарів, що може дестабілізувати соціально-економічне становище у вугільних регіонах та привести до інших непередбачених наслідків.

Шановний Арсенію Петровичу!

З огляду на викладене просимо при перегляді Державного бюджету на 2014 рік не зменшувати видатки на вугільну галузь.

Усіх шахтарів також дуже турбують можливі кроки Уряду щодо зменшення соціальних пільг та гарантій працівникам вугільної галузі, які запропоновані різними відомствами, у тому числі Міністерством фінансів України (лист від 03.03.2014 р. № 31-09020-06-5/4592). Зокрема це стосується таких питань як: пільги щодо оподаткування заробітної плати підземних працівників; зниження майже вдвічі норм надання побутового палива пенсіонерам шахт, що ліквідовані, та тих, що ліквідуються; обмеження пенсій для працюючих пенсіонерів (більше 60% зайнятих на підземних роботах становлять пенсіонери); скасування пільг щодо віку виходу на пенсію за списками № 1 та 2 тощо. Такі заходи суперечать Конституції України та чинному законодавству, зокрема Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці». Вони стануть на заваді громадському миру та спокою в усіх без виключення вугільних регіонах України від Заходу до Сходу.

За дорученням Президії Центрального комітету 
Профспілки працівників вугільної промисловості України

Голова Профспілки В.І. Турманов