ОСОВ

 

На засіданні Кабінету міністрів України 1 жовтня було розглянуто низку соціально важливих проектів рішень. Під час обговорення цих питань позицію профспілок представляв та відстоював повноважний представник профспілок – Співголова НТСЕР від профспілкової сторони, Голова ФПУ Григорій Осовий. Більшість із профспілкових пропозицій було враховано.

 

Зокрема Уряд схвалив Постанову «Про особливості реалізації конституційних прав окремих категорій застрахованих осіб на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань». Коментуючи цю постанову, Голова ФПУ сказав: «На сьогодні склалась дуже непроста ситуація з особами, які переселились з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції, залишили роботу та місце постійного проживання, і тому не можуть отримати гарантовані державою окремі страхові виплати. Зокрема, виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності (в тому числі пов’язаної з нещасним випадком на виробництві), допомоги по вагітності та пологах здійснюється через роботодавця. Відповідно постанові Уряду з метою відновлення прав застрахованих осіб було прийнято рішення встановити, що особи, які перебувають (перебували) у трудових відносинах та переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО, отримуватимуть матеріальне забезпечення та соціальні послуги безпосередньо за фактичним місцем проживання – в робочих органах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України».

Григорій Осовий також пояснив: у випадку, якщо у людини немає необхідних документів, що підтверджують право на такі виплати та соціальні послуги, – вони призначатимуться за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. А у разі відсутності окремих відомостей про застраховану особу у Реєстрі допомога призначатиметься у мінімальному розмірі, встановленому правліннями Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, до отримання необхідної інформації з наступним перерахунком сум. Постановою рекомендовано правлінням фондів соцстраху у 15-дений термін з дня набрання чинності цієї постанови прийняти власні необхідні нормативно-правові акти, необхідні для її реалізації. Лікарняні та страхові виплати призначатимуться та виплачуватимуться в установленому порядку через банківські установи.

«Це позитивне рішення, - зазначив профспілковий лідер. – СПО об’єднань профспілок його підтримало».

Було також прийнято Постанову «Про затвердження порядку використання коштів, що надійшли від фізичних та юридичних осіб для надання одноразової грошової допомоги постраждалим та внутрішньо переміщеним особам». Уряд визначив, що такі кошти будуть поступати на спеціальний рахунок у ПАТ «Укрексімбанк». Згідно з рішенням Уряду, для розподілу благодійних коштів та контролю за їх використанням буде утворено Центральну комісію при Мінсоцполітики. До її складу увійдуть представники ще восьми відомств – Міністерства фінансів, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства освіти і науки, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Міністерства охорони здоров’я, Державної служби з надзвичайних ситуацій і Державної казначейської служби. Аналогічні комісії будуть утворено при райдержадміністраціях.

Підтримуючи в цілому цю ідею, профспілкова сторона запропонувала ввести до складу Центральну та місцеві комісії представників громадськості, зокрема з Донецької та Луганської областей. При цьому, підкреслив Григорій Осовий, обов’язково має бути здійснюватися прозорість, публічність надходження та використання таких коштів. Цю пропозицію було підтримано.

Під час засідання Уряду було також затверджено постанову «Про затвердження Положення про Національне агентство України з питань державної служби». «Зазначу, що Профспілка працівників державних установ дуже ретельно опрацьовувала це актуальне питання, - сказав Григорій Осовий. – Дійсно, становище рядових працівників державної служби, прямо скажемо, визиває стурбованість. При тому, що абсолютна більшість працівників державних установ працюють чесно і сумлінно. А за це отримують дуже маленьку зарплату – у середньому вдвічі менше ніж в галузях економіки. Усе були в очікуванні на покращення у зв’язку з прийняттям Закону про державну службу, якій мав вступити з 1 січня 2014 року. Але його реалізацію відкладено і взагалі це питання зависло у нинішніх кризових умовах. Тому галузева профспілка звернула увагу на те, що в Положенні нічого не сказано про те, що Національне агентство буде займатися такими питаннями, як вдосконалення системи матеріального та соціально-побутового забезпечення держслужбовців і посадових осіб місцевого самоврядування».

Профспілковий лідер звернув на це увагу під час доповіді з цього питання голови Національного агентства України з питань державної служби К.Ващенко. Відповідь була така: «Так, ви правий, але ця норма не прописана і в Законі «Про державну службу України». На виконання закону, ми можемо перенести тільки ті норми, які прописано у Законі. До кінця поточного року ми плануємо внести зміни у сам Закон, потім повернутися до Положення про Нацагентство». Таким чином і цю пропозицію профспілок було враховано. Було взято до уваги і пропозицію галузевої профспілки, про яку сказав Григорій Осовий і яка стосується такого завдання, як організація функціонального обстеження органів державної влади і внесення пропозицій щодо підвищення ефективності державного управління».

Уряд також прийняв постанову «Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України від 1 червня 2011 року». Мова йде про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів за житлово-комунальні послуги при користуванні та не користуванні засобів обліку води. До складу витрат, передбачених новим порядком, включаються витрати з проведення періодичної повірки квартирних засобів обліку води. Позиція профспілок: необхідне формування та встановлення двох видів тарифів на комунальні послуги: з квартирними засобами обліку та без квартирних засобів обліку. Тому що, за словами профспілкового лідера, «не правильно, щоб споживач платив за ту послугу, яку він не отримує». Незважаючи на зауваження, постанову було ухвалено. Профспілки у свою чергу вважають, що введення єдиного тарифу для тих, хто має засобі обліку води і тих, хто не має, порушує права споживачів і вони можуть відстоювати свою правоту.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ