800px-Будинок уряду України Київ

 

 

ФПУ постійно здійснює моніторинг стану трудових відносин у східних регіонах України, на підприємствах, які знаходяться в зоні антитерористичної операції. Від профспілкових комітетів східного регіону країни надходить багато тривожних повідомлень. Інколи звертаються безпосередньо спілчани щодо врегулювання їх життєво важливих проблем. І одна з них полягає у тому, що під час активних бойових дій у цій зоні є загроза життю і здоров’ю працівників. Маємо безліч прикладів влучення снарядів у виробничі корпуси, лікарні, інші соціально-культурні об’єкти. Постало питання надання можливості працівникам тимчасово не працювати на цих об’єктах, зберігаючи їхні соціальні гарантії.

ФПУ спільно з Мінсоцполітики напрацювали відповідні пропозиції. Міністром соціальної політики було внесено на розгляд законопроект, і Уряд підтримав його, про внесення змін до ст. 25 Закону України «Про відпустки». Ця стаття містить наразі 17 випадків, коли працівнику може бути надана відпустка без збереження заробітної плати. Запропоновано доповнити цю статтю нормою, що працівники, які працюють в зоні проведення антитерористичної операції, мають право на відпустку без збереження заробітної плати на період проведення операції у відповідному населеному пункті з урахуванням часу, необхідного для повернення до місця роботи, але не більш як сім календарних днів після рішення про припинення антитерористичної операції.

Прийняття зазначеного проекту закону сприятиме збереженню робочих місць за такими працівниками, зарахуванню періоду їх відсутності на роботі з цих поважних причин, до стажу роботи, і головне – убезпечить життя і здоров’я працівників у такій складній ситуації без ризику втрати роботи.

Уряд також вніс зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 4 червня 2014 р. № 158, якими передбачено продовження на час перебування на стаціонарному лікуванні в медичних закладах внаслідок поранень (контузій, травм, каліцтв), отриманих під час участі в антитерористичній ситуації, військовослужбовцями Збройних Сил та інших військових формувань, виплати винагороди в розмірі 100% місячного грошового забезпечення та заробітної плати, але не менш ніж 3000 грн.

У цьому зв’язку слід зазначити, що ФПУ підтримала ініціативу ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» про те, щоб надати можливість лікування та реабілітації як військових, так і цивільних осіб, які постраждали під час проведення Антитерористичної операції, в санаторно-лікувальних закладах товариства. Про цю ініціативу проінформовано Президента України, Прем’єр-міністра України,  Міністра оборони та Міністра охорони здоров’я України. Наразі це реальна допомога державі, оскільки в Укрпрофоздоровниці є 120 реабілітаційних відділень чисельністю 5200 ліжко-місць, є кваліфікований персонал. Ці реабілітаційні відділення співпрацюють з науковими закладами.

Ще одна проблема:  значна частина підприємств внаслідок подій на сході та розбалансування  фінансово-кредитної системи держави знизала ділову активність, перейшла на скорочений режим робочого часу, є реальні загрози зростання безробіття. Вже до кінця поточного року біля 1 млн. робочих місць може бути скорочено, рівень безробіття за прогнозами зросте до 10%.

Свого часу соціальні партнери поставили питання про те, щоб при ухваленні рішень уряду, прийнятті законів, постанов потрібно проводити оцінку впливу їх реалізації на ринок праці, створення робочих місць. Цю пропозицію було підтримано Прем’єр-міністром, і на засіданні Уряду 10.09.2014 р. внесено відповідні зміни до Регламенту Кабінету міністрів.

Також на засіданні Уряду 10 вересня було розглянуто проект постанови «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2013 р. № 347» щодо порядку компенсації роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування щодо надання компенсації роботодавцю за створення робочих місць. Право на таку компенсацію має роботодавець, який працевлаштовує на нове робоче місце строком не менше ніж на два роки за направленням територіального органу зареєстрованих безробітних з таких категорій громадян:

-         діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;

-         молодь, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-освітніх і вищих навчальних закладах, звільнилася із строкової військової або альтернативної служби і яка вперше приймається на роботу;

-         особи, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» залишилося 10 і менше років; інші категорії.

Суттєвою зміною є те, що мова йде про визначення пріоритетних видів економічної діяльності, де будуть працевлаштовуватися безробітні категорії громадян

Визначено чіткий механізм повернення коштів (компенсації) при координації дій між Пенсійним фондом, центрами зайнятості та Державною податковою службою.

Учасники засідання також розглянули пропозицію Міністра інфраструктури про внесення змін до законодавства щодо безготівкової оплати проїзду в міському транспорті. Щоб пільговим категоріям надавалися електронні квитки, і таким чином було визначено кількість осіб, які користуються пільгою, а відтак підприємства міського електротранспорту будуть мати достеменне підтвердження наданих послуг і отримувати від держави грошову компенсацію. Нинішня невизначеність із обліком  постійно призводить до конфліктних ситуацій, навіть страйків. Тому профспілки підтримують зазначену ініціативу Міністра інфраструктури.

Рішення з цього питання буде остаточно прийнято на наступному засіданні Уряду.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ