А3

Цікава новина для тих, хто сьогодні працює, але згодом, у майбутньому – далекому чи недалекому –буде оформляти пенсію. Не бажаючи відставати від вимог часу, Пенсійний фонд України запровадив нову модель звернення громадян за призначенням пенсії в «один дотик» через вебпортал електронних послуг Фонду.

Що це означає? Аби подати документи на отримання чи перерахунок пенсії, тепер не обов’язково їхати у відділення Пенсійного фонду. Це можна зробити через сервіс «Е-пенсія», який запустили у серпні. Доречи послугою вже скористувалися .

Як розповіли у Пенсійному фонді України, алгоритм дій при використанні послуги «Е-пенсія» простий, Треба підготувати пакет документів (довідку про присвоєння ідентифікаційного номера, паспорт і трудову книжку) та відсканувати їх. Далі треба зареєструватись на сайті (якщо ви ще не маєте персонального кабінету) та заповнити заяву. У заяві слід вибрати відділення Пенсійного фонду, яке буде проводити призначення пенсії, зазначити ідентифікаційний код, прізвище та ім’я по- батькові. Відтак вибираємо вид пенсії, маємо можливість додатково подати заяву на виготовлення електронного або пенсійного посвідчення (залежить від того, який вид посвідчення обирає особа).

Урешті треба прикріплити пакет відсканованих документів та дати згоду на обробку персональних даних і формувати заяву. Якщо при заповненні зробили якусь помилку, то у червоному віконечку буде відзначено, де саме допущено помилку. Заповнивши заяву, підписуємо її електронним цифровим підписом і відправляємо до Пенсійного фонду.

Після того, як документи будуть опрацьовані, електронне посвідчення буде виготовлене, особі надійде інформування про необхідність підійти з оригіналами документів до сервісного центру, де проведуть ідентифікацію особи, перевірять усі оригінали документів, подані для розрахунку пенсії. Тоді розрахована пенсія піде на виплату.

А скільки ж буде тривати розгляд електронної заяви? Він має тривати не більше 10 днів.

«Більше 160 тис. людей, які мають цифрові підписи і відповідно можуть здійснювати подачу документів, - наголосив голова правління Пенсійного фонду України Євген Капінус, - Я абсолютно переконаний, що ми з кожним днем отримуємо більшу кількість людей, які користуються цими послугами, оскільки немає необхідності звертатися у відділення, витрачати час, щоб кудись йти подавати документи, легше зробити це через веб-портал».

Також голова правління ПФУ повідомив, що подача документів через веб-портал займає 10 хвилин, у відділенні ж на цю процедуру треба витратити півгодини.

«На сьогодні немає жорстких вимог, якими мають бути документи, – це може бути фото з мобільного, скан-копія відповідного документа, головне, щоб цей образ розпізнала система… На сьогодні вже достатня кількість людей має відповідний цифровий підпис, який підтверджує те, що це безпосередньо та людина, яка засвідчує себе», – додав Капінус.

В той же час у ПФУ зазначили, що будуть створювати всі умови для того, щоб ця електронна система була захищена та не давала можливості зловмисникам вчиняти певні шахрайські дії. Зазначимо, що більш ніж 9,5 млн українських пенсіонерів підвищили пенсію у липні 2019 року. З 1 грудня прожитковий мінімум зросте ще на 74 гривні – до 1638 гривень.Таким чином, мінімальна пенсія зросте цього року на 9%, що має перевищити плановий рівень інфляції (7,4%).

До речі, створити особистий кабінет на сайті Пенсійного фонду можуть не лише пенсіонери, а й усі застраховані особи (тобто ті, хто платять внески до Пенсійного фонду). Зареєструвавшись тут, страхувальник матиме можливість отримувати довідки про страховий стаж, які часом вимагають для нарахування для отримання лікарняних. Можна замовляти та отримувати довідки, достовірність яких підтверджується QR-кодом — про розмір сплачених внесків (форма ОК-5), витяг із реєстру застрахованих осіб, довідка про розмір пенсії).

Для чого це потрібно? Перш за все, тому, що люди повинні цікавитися своїм заробітком, на який нараховується єдиний внесок. Наприклад, якщо зараз, щоб вийти на пенсію, треба мати 26 років страхового стажу, то через кілька років цей показник буде сягати 35 років. Коли людина отримуватиме зарплату в конверті, не сплачуючи внески до Пенсійного фонду, то набрати необхідних 35 років буде важко.. Часом працівники навіть не знають, скільки внесків до ПФ платить за них роботодавець і чи платить взагалі. Зареєструвавшись на порталі, працівник бачитиме, чи сплачує він за неї щомісячні відрахування єдиного соціального внеску.

І ось тут профспілковим організаціям, профспілковому активу треба зробити все можливе, щоб захистити законні права працівників не тільки на гідну оплату праці, але і на гідну пенсію.

Олексій Петруня,

Оглядач Прес-центру ФПУ