sezd1

 

  м.Харків    

19 жовтня 2017 року

 

Ми, учасники Зборів голів первинних профорганізацій Харківської області, наголошуємо, що профспілки виступають за суспільно необхідні та соціально відповідальні реформи!

Констатуємо, що антисоціальна політика «жорсткої економії» призвела до катастрофічного падіння вартості праці та зубожіння населення.

«Оптимістичні» заяви Уряду про значні темпи зростання середньої заробітної плати не мають під собою реальної основи, оскільки більшість працівників отримують заробітну плату нижче середньої по Україні, а статистичне зростання відбувається за рахунок високооплачуваних топ-менеджерів та чиновників.

Українське суспільство розшаровується на тих, хто є надбагатими і працюючих злиднів, людей, які давно не зводять кінці з кінцями, змушених працювати на декількох роботах і все одно не маючих змогу прогодувати себе та свої родини. Майже 40% працівників області отримують заробітну плату нижче фактичного прожиткового мінімуму, зростають борги перед працівниками за виконану роботу та зі сплати єдиного соціального внеску.

Не маючі можливості забезпечити своєю працею гідний рівень життя для себе і своїх родин, українці вимушені шукати кращої долі за кордоном. Руйнівні для країни процеси трудової міграції знекровлюють підприємства та організації.

Профспілки виступають за стійке зростання життєвого рівня працівників, повну зайнятість, достойні робочі місця та оплату праці, якісне громадське обслуговування, освіту та навчання, справедливе оподаткування, ефективне управління. Це вимагає переходу до іншої економічної моделі в Україні, проведення соціально відповідальних реформ, які повинні здійснюватися при підтримці широких верств суспільства та на основі соціального діалогу.

Саме тому наполягаємо, що першочерговими діями влади мають бути – створення робочих місць та реформа оплати праці на основі забезпечення її рентабельності і суспільної престижності. Водночас профспілки категорично проти звуження трудових прав і боротимуться проти порушень міжнародного права та національного законодавства у сфері праці.

Уряд нарешті повинен наповнювати бюджет через викорінення практики ухилення від сплати податків і шахрайства в так званій тіньовій економіці, а також через реальну боротьбу з корупцією та казнокрадством.

Констатуємо, що в цих складних суспільно-економічних умовах Уряд є ініціатором багатьох антисоціальних і антитрудових рішень, відхилив численні пропозиції профспілок щодо негайного альтернативного розв’язання гострих соціальних проблем.

Не зважаючи на деяку активізацію соціального діалогу, влада як і раніше не бачить і не чує профспілок, порушуючи всі домовленості та обіцянки.

Головна інституція соціального діалогу – Національна тристороння соціально-економічна рада втратила вплив на формування соціально-економічної політики. Її рішення носять несистемний характер і не виконуються. Відгородилася від діалогу з профспілками та роботодавцями – саме тими, хто представляє творців валового національного продукту, – й Національна рада реформ при Президентові України.

Тільки напередодні наших зборів на засіданні СПО об’єднань профспілок 10 жовтня 2017 року між керівниками сторін соціального діалогу було досягнуто домовленості щодо розміру тарифної ставки робітника І-го розряду небюджетної сфери на 2017 рік на рівні, що не менше як на 10% перевищує зазначений Законом України «Про державний бюджет України на 2017 рік» прожитковий мінімум для працездатної особи.

Разом з децентралізацією влади Уряд намагається провести радикальну децентралізацію колективних переговорів, спрямовану на послаблення ролі колективно-договірного регулювання на всіх рівнях.

Наголошуємо, що колективні угоди, дія яких виходить за межі конкретного підприємства або компанії, є унікальною інституційної рисою європейської соціальної моделі.

Масові акції протесту, численні пікетування Кабміну отримали лише частковий результат. Життя українців продовжує погіршуватись.

Кулуарна робота над більшістю реформ, зокрема у сферах зайнятості, податкової, пенсійної, медичної, освіти та над проектом Державного бюджету, є свідченням приховування влади від Сторін соціального діалогу та суспільства нових антисоціальних намірів.

Учасники зборів голів первинних профспілкових організацій Харківської області вирішили:

  1. Консолідуватись у розбудові правової держави, де праця є легальною, доступною і престижною.

  1. Виступити єдиним фронтом проти політики «жорсткої економії», будь-яких антисоціальних дій влади чи бізнесу та використовувати всі можливі заходи у боротьбі проти кожного порушення трудових прав.

  1. Забезпечити виконання рішень VII з’їзду ФПУ, Плану заходів з реалізації стратегії діяльності ФПУ на 2016-2021 роки «Європейський вибір», XXVII Конференції Об'єднання профспілок Харківської області.

  1. Прийняти активну участь у всеукраїнській акції протесту 14 листопада 2017 року з єдиними вимогами до Уряду, до Парламенту з питань проведення реформ, бюджету, відновлення роботи промисловості, прийняття Трудового Кодексу тощо.

  1. Прийняти відкриті звернення голів первинних профспілкових організацій Харківської області до влади та роботодавців, Федерації профспілок України та членів профспілок Харківщини.