ЕПСУ

 

У листі з цього приводу говориться: «Шановний пане Президенте! Шановний пане Прем'єр-міністре! Шановний пане Голово!

 

Наші членські організації, які входять у Федерацію профспілок України, проінформували нас про неодноразові провокації проти неї з боку державних чиновників та невідомих осіб. Ці атаки пов'язані з акціями протесту ФПУ. Акціями ФПУ проти реформи системи охорони здоров'я, яка вважається антисоціальною та несправедливою. Акціями з вимогою передбачити більше коштів у проекті Державного бюджету на 2018 рік на підвищення зарплат та фінансування державних послуг.

Минулого тижня радник Міністра внутрішніх справ звинуватив Голову ФПУ у втечі з країни та пошуку притулку в Греції, в той час як він брав участь у конференції щодо майбутнього праці, яку Міжнародна організація праці та Міжнародна асоціація соціально-економічних рад проводили в Афінах. Він був там разом з Міністром соціальної політики України. Це фальшиве звинувачення переросло в цілу наклепницьку кампанію в соціальних медіа з метою підірвати репутацію ФПУ та її Голови. Спростувань після цього не було, інформаційні повідомлення не були видалені.

27 листопада близько 30 невідомих осіб у камуфляжі увірвалися в приміщення, де відбувалося засідання Президії ФПУ. Метою цієї атаки було залякати членів Президії, не допустити обговорення та підготовки колективної акції протесту керівним органом ФПУ. Нападники не змогли сформулювати не змогли сформувати свої вимоги і мету перебування, щоб пояснити свої дії. Вони не представилися та не сказали, кого вони представляють.

На нещодавньому саміті Східного партнерства, в якому брала участь Україна, було підкреслено важливість високих стандартів у забезпеченні справедливості для людей. Самміт підтвердив роль соціальних партнерів в економіці та суспільстві. Український уряд повинен робити більше для підтримки середовища, в якому профспілки, окремі члени профспілок та їх представники можуть виконувати свою роботу. Проголошення принципів на папері недостатньо. Ми просимо вас втрутитися і повідомити нас про кроки, вжиті для припинення залякування та провокацій. Вам відомо, що в Україні дуже низький рівень реалізації прав робітників, що демонструє глобальний індекс прав МКП. Вона віднесена до категорії країн, в яких не гарантуються профспілкові права.

Від імені ЄФПОО, Європейської федерації профспілок громадського обслуговування, що представляє 8 мільйонів працівників з усіх європейських країн, я засуджую ці атаки. Ми повністю підтримуємо своїх профспілкових сестер та братів в Україні.

З нетерпінням очікую вашу відповідь,

Ян Віллем Гудріан

Генеральний секретар ЄФПГО»

 

Департамент міжнародних звязків ФПУ, 

Прес-центр ФПУ