Будинок профспілок

Голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько надіслав листа Прем’єр – Міністру України Володимиру Гройсману щодо ситуації, що склалася довкола права власності на будівлю профспілок на пл. Народній, 5  в м.Ужгороді.

«Звернутися до Вас з черговим листом, - сказано у зверненні, - змушує ситуація, яка переросла в жорстоке протистояння між облпрофрадою і Закарпатським окружним адміністративним судом.

Цей конфлікт виник внаслідок рішень судів, прийнятих всупереч здоровому глузду, з грубими порушеннями норм юридичного та міжнародного права, за повного ігнорування Конституції України, позиції і доводів профспілок. Тим самим Закарпатську обласну раду профспілок було позбавлено права на свою будівлю на пл. Народній, яка 55 років знаходиться у її віданні.

На підставі цих судових рішень було прийнято розпорядження Кабінету Міністрів України від 29.03.2017р. №221-р «Про передачу будівлі в м. Ужгороді до сфери управління Державної судової адміністрації».

Після звернень з цього питання Закарпатської облдержадміністрації і облпрофради, Федерації профспілок України Вами тричі (липень 2017 року, січень і квітень 2018 року) давалися відповідні доручення Першому віце – прем’єр – міністру України Кубіву С.І., Фонду державного майна України, відповідним службам Кабінету Міністрів України щодо проведення спільно з Федерацією профспілок України засідань робочої групи з метою врахування всіх обставин та вироблення узгоджених пропозицій щодо права власності на будівлю на пл. Народній.

Однак протягом тривалого часу дані Вами доручення не виконуються, жодних спільних засідань не проведено, що розцінюється профспілками, як свідоме затягування з вирішенням цього питання та неприйняття конкретного рішення».

У листі Володимира Фленька зазначено, що «Закарпатський окружний адміністративний суд, користуючись такою невизначеністю у цій ситуації, продовжує спроби рейдерського захоплення будівлі профспілок, втягує облпрофраду в нові судові процеси, погрожуючи штрафними санкціями, відшкодуванням орендної плати за користування найманими ним приміщеннями, заблокуванням рахунків облпрофради тощо.

Аби протистояти судовому свавіллю, наступу на майнові права профспілок, 16 травня 2018 року в м. Ужгороді відбулася попереджувальна акція протесту профспілок, в якій взяло участь понад 2 тисячі профактивістів з багатьох областей України.

В числі вимог, викладених у Резолюції акції, було скасування розпорядження Кабінету Міністрів України від 29.03.2017р. №221-р як дискредитаційного по відношенню до профспілок Закарпаття, оскільки їх було позбавлено майна для здійснення статутної діяльності відповідно до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».

Однак у відповіді Кабінету Міністрів України на вимоги надісланої Вам Резолюції акції протесту не було вказано жодних кроків вирішення питання щодо права власності на будівлю профспілок в м. Ужгороді. Ігнорує Кабмін і звернення Генерального секретаря Європейської Федерації профспілок громадського обслуговування (ЄФПГО) Яна Віллема Гаудріаана від 25.04.2018р. щодо неприпустимості порушень прав профспілок Закарпаття, й зокрема, спроб рейдерського захоплення Будинку профспілок.

У зв’язку з цим члени профспілок Закарпаття вимагають від мене, як керівника територіального профспілкового об’єднання, розпочати збір підписів за недовіру Уряду та проти корумпованості судової системи в Україні й ініціювати його проведення в усіх областях.

Крім того, в ході консультацій з профспілками прикордонних областей сусідніх країн та зустрічей з профактивом в містах і районах було запропоновано   ініціювати проведення ще однієї протестної акції: в один час перекрити на території області державний кордон України із Словаччиною, Румунією, Польщею, Угорщиною з обох сторін і тим самим привернути увагу усього Європейського суспільства до цієї проблеми.

Нині проходять переговори з профспілками цих країн щодо солідарної підтримки дій профспілок Закарпаття у боротьбі за свої майнові права, й зокрема, перекриття кордону.

Враховуючи важливість цього питання, аби не допустити дестабілізації суспільно – політичної ситуації в регіоні, просимо у терміновому порядку розглянути розпорядження Кабінету Міністрів України від 29.03.2017р. №221-р «Про передачу будівлі в м. Ужгороді до сфери управління Державної судової адміністрації» з участю керівників Закарпатської облпрофради та Федерації профспілок України і прийняти конкретне рішення», - сказано в листі голови Закарпатської облпрофради Володимира Фленька до Прем’єр – Міністра України Володимира Гройсмана.

Сергій Баранчиков,

завідувач відділу організаційно-