53aab7a9360deshutterstock 106690454 634

 

 

Вчора  майже опівночі Верховною Радою України було ухвалено Закон України про Державний бюджет на 2018 рік.

На жаль, у прийнятому Законі найважливіші вимоги профспілок щодо адекватних розмірів мінімальних стандартів та гарантій – прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати, та, відповідно, базового тарифного розряду ЄТС – залишилися проігнорованими як Урядом, так і парламентарями.

Таким чином, пріоритетним завданням Федерації профспілок України та її членських організацій залишається боротьба за скоріше впровадження справедливого прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати і посилення соціальної складової у Державному бюджеті України.

Слід зазначити, що в поданому до другого читання проекті ДБУ-2018 у пункті 17 Прикінцевих положень Уряду доручалося на основі моніторингу виконання Держбюджету за підсумками І кварталу 2018 року розглянути питання щодо можливості підвищення розміру мінімальної заробітної плати.

Наразі на сайті ВРУ текст прийнятого  Закону про Державний бюджет України на 2018 рікі відсутній. Тому оперативна інформація за результатами аналізу прийнятого бюджету буде розміщена на сайті ФПУ після його оприлюднення.

 

Департамент захисту

соціально-економічних прав