САМ1

 

У Міжнародній конференції «Соціальний діалог та майбутнє сфери праці» в Афінах (Греція) беруть участь делегації соціально-економічних рад майже 40 країн світу, які очолюють міністри праці та соціальної політики; експерти ОЕСР, Світового банку, Світової організації торгівлі. Співорганізаторами заходу виступають МОП, яка до свого 100-річчя започаткувала цикл дискусій щодо майбутнього праці, та Міжнародна асоціація соціально-економічних рад і подібних до них інституцій (МАСЕРПІ), дійсним членом якої з 2008 року є Національна тристороння соціально-економічна рада.

Українську делегацію очолив Міністр соціальної політики Андрій Рева, від профспілкової сторони – Голова ФПУ Григорій Осовий, від сторони роботодавців – член НТСЕР Сергій Біленький.

Конференцію відкрили вітаннями президент Соціально-економічної ради Греції Джордж Вернікос, Президент Європейського соціально-економічного комітету Джордж Дассіс, Президент МАСЕРПІ Якоб Бачіу.

Першу сесію «Майбутнє сфери праці?» відкрила Міністр праці, соціального забезпечення та соціальної солідарності Греції Ефі Акціоглу. Як відомо, ця країна переживає важкі наслідки економічної кризи та заходів жорсткої економії, нав’язаних європейськими фінансовими інституціями. Незважаючи на те, що на порятунок економіки та  банківського сектору було влито багатомільярдні кошти ЄС, ситуація на ринку праці все ще залишається напруженою.

Своє бачення змін, які несуть цифровізація, ІТ-технології і науково-технічний прогрес представили експерти ОЕСР, Світового банку, СОТ, Всесвітнього економічного форуму, які засвідчили, що роботи все більше заміщуватимуть живу робочу силу і на зміну класичній цеховій організації виробництва приходять стартапи, економіка платформ, індивідуалізація праці..

У дискусіях керівники соціально-економічних рад відзначали як позитивні сторони, так і ризики, що несуть інновації для людей.

Співголова НТСР, Голова ФПУ у своєму виступі висловив бачення майбутнього праці у світі та зміни, які відбуваються в Україні .

24 листопада конференція продовжить свою роботу.

А тим часом створено редакційну комісію, яка приступила до підготовки Афінської декларації за результатами конференції.

 

Департамент міжнародних звязків ФПУ