2018 09 07 049192 01

 

Фонд держмайна вкотре підтвердив нездатність управляти майном профспілок.

 

На межі соціального та комунального колапсу опинилися мешканці Бердянська. Виною тому Фонд Держмайна, який ще кілька років тому вирішив відібрати черговий об’єкт Федерації профспілок України – котельню №6. Згідно з рішенням суду, ще в листопаді 2017 року ПрАТ «Приазовкурорт», який до того моменту постачав тепло в кілька районів міста, втратив таку можливість. Утім Фонд Держмайна звідтоді так і не виконав виконавче провадження щодо прийняття котельні на баланс.

Буде чи не буде тепло цього опалювального сезону в помешканнях бердянців – ось у чому питання. Фонд Держмайна, який роками судився з ПрАТ «Приазовкурортом» за шосту котельню, уже майже рік своєю бездіяльністю наражає десятки тисяч мешканців міста на небезпеку замерзнути прямо в своїх квартирах.

Водночас місцева влада, всупереч рішенням суду та діючому законодавству, переконана, послуги з вироблення, транспортування та постачання тепла має надавати саме «Приазовкурорт». Таким чином відбувається дискредитація підприємства перед мешканцям міста.

-  24 листопада 2017 року ми виконали виконавче провадження, згідно з яким котельня №6 більше не є власністю Приазовкурорту. Таким чином ми не маємо жодних юридичних прав і підстав продовжувати будь-яку діяльність на цьому об’єкті, адже це буде невиконанням рішення суду. У зв’язку із цим ми неодноразово інформували місцеву владу про неможливість продовження роботи в цьому напрямку. Попри те, що в об’єкта є новий власник, ми і так несемо видатки на збереження його цілісності. Тільки за 2017-2018 рік ми втратили на його утримання понад 470 000 грн, - розповідає заступник гендиректора «Приазовкурорту» з експлуатації Людмила Запорожець.

До опалювального сезону залишилося менше місяця, але питання стоїть на місці ще з минулого року. Навіщо Фонд Держмайна судиться за об’єкти, які не здатен утримувати та обслуговувати – це питання до чиновників. Але хто нестиме відповідальність за можливу комунальну та соціальну кризу, яка може вибухнути в місті після початку опалювального сезону?

- Сьогодні штучно створюється соціальна напруга в суспільстві. Ми не бажаємо аби через бездіяльність місцевої влади, Фонду держмайна чи інших структур постраждали люди. Але у нас зв’язані руки, - говорить Людмила Запорожець. – Ми щонайменше не маємо жодних законних можливостей елементарно вкласти угоди з НАК «Нафтогаз», не те, що працювати на цій котельні.

До слова, потрібно зауважити, що це далеко не перший профспілковий об’єкт, який Фонд держмайна у будь-який, часом і не зовсім законний, спосіб намагається відсудити в ФПУ. Так на Закарпатті вже є десятки прикладів, коли діючі прибуткові туристичні комплекси у Жденієві Воловецького району, Ясіня Рахівського району та інші були занедбані і нині не використовуються. Аналогічні ситуації на Полтавщині, Харківщині, Миколаївщині, Одещині тощо. Навіщо держава забирає майно, побудоване коштом і руками профспілчан, яке успішно працює на користь трудящих – питання риторичне. Але факт залишається фактом – ефективно вести господарську діяльність на цих об’єктах ніхто окрім профспілок не здатен.

 

Віталій Улибін