IMG 1903 1

 

10 січня Федерацію профспілок України з робочим візитом відвідав голова Міжгалузевої профспілки українських працівників у Польщі (МПУПП) Юрій Карягін, перемовини з яким провели заступник Голови ФПУ Олександр Шубін та керівник Департаменту міжнародних зв’язків апарату ФПУ Василь Шилов.

 

У ході зустрічі обговорено перспективи співпраці ФПУ і МПУПП, актуальні питання захисту трудових прав українських мігрантів у Польщі, що є основним статутним завданням МПУПП.

Юрій Карягін нагадав, що Профспілка українських працівників входить до складу Загальнопольського альянсу профспілок (OPZZ), який за чисельністю є другим об’єднанням в Польщі, після профспілки «Солідарність». МПУПП визнано Європейською конфедерацією профспілок і діяльність профспілки ведеться у багатьох напрямках.

Зокрема, завдяки співпраці з інспекцію праці Польщі і правоохоронними органами, минулого року через суди профспілці вдалося повернути українським працівникам біля 300 тис.злотих (2,4 млн.грн.), які їм було не доплачено з вини роботодавця.

Для медичних сестер, які приїздять з України, профспілка пропонує безкоштовні курси з професійної підготовки для отримання відповідного сертифікату та вивчення польської мови. У перспективі організація подібних курсів для трудових мігрантів-лікарів, які за сприяння профспілки також зможуть отримати необхідний сертифікат, яким підтверджується надання медичних послуг за європейськими стандартами.

За оцінками польської сторони, країна й надалі потребуватиме притоку працівників із-за кордону, через це міграція до Польщі з України буде лише збільшуватись, що вимагає дотримання цивілізованих відносин у трудовій сфері. Тому МПУПП прагне, аби усі наші працівники працювали там легально і з оформленням трудових угод. Завдяки зусиллям профспілки вдалося домогтись, щоб трудові контракти укладались як польською так і українською мовами. Це значно збільшить захист наших працівників, надасть їм усі соціальні права, медичну страховку, а також можливість офіційного обліку стажу роботи.

За словами Голови МПУПП, він звернувся до польських роботодавців з ініціативою зробити для українських працівників 24 серпня – день Незалежності України вихідним днем. Ця ініціатива була підтримана, як і пропозиція до прем’єр-міністра Польщі у зв’язку із набранням чинності з 1 січня ц.р. нового закону про міграцію оголосити амністію для тих, хто допоки працює в країні нелегально, щоб вивести їх трудові відносини з тіні.

- З’явилась ще одна новизна, – поінформував Ю.Карягін, - усі, хто бажає, можуть перераховувати свої накопичення, зароблені у Польщі до Пенсійного фонду України, - між нашими державами існує щодо цього домовленість, - сказав він, - отже, профспілка активно працює й надалі боротиметься за права працівників на гідні умови праці і зарплату.

 

Прес-центр ФПУ