МОП

Актуальні питання підвищення рівня та ефективності соціально-економічного захисту працівників, активізації ролі профспілок у цьому процесі обговорили 9 серпня в Києві представники профспілкової сторони та члени експертної групи Міжнародної організації праці. Вона знаходиться в Україні з метою обговорення актуальних питань, пов’язаних з дотриманням міжнародних трудових норм, зокрема щодо соціального забезпечення, інспекції праці, денонсацією застарілих (К32, К102) та ратифікацією більш сучасних конвенцій МОП (К152, К183) та надання відповідних роз’яснень.

У бесіді, що відбулась у ділової, конструктивної атмосфері, взяли участь: з профспілкової сторони -  заступник голови Профспілки працівників нафтової та газової промисловості України Сергій Українець, керівник Департаменту охорони прац ФПУ Юрій Андрієвский, керівник Департаменту захисту соціально-економічних прав ФПУ Людмила Остапенко, керівник Управління соціального страхування і пенсійного забезпечення ФПУ Володимир Максимчук, головний спеціаліст Департаменту міжнародних зв’язків ФПУ В’ячеслав Майборода, представники КВПУ, ОВПП «Єдність», Ради профспілки залізничників і транспортних будівельників. Зі сторони експертної групи МОП – начальник відділу соціального захисту Департаменту міжнародних трудових стандартів МОП Олександр Єгоров, спеціаліст з питань статистики цього департаменту Валерія Нестеренко, старший спеціаліст з питань соціального захисту Групи технічної підтримки з питань гідної праці та бюро МОП для країн Центральної та Східної Європи Кенічі Хіросе.

Представники МОП проінформували присутніх про свою місію, про свої зустрічі в Україні, а також ознайомили їх з попереднім проектом для консультацій відносно коментарів Міжнародної організації праці щодо проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 22 червня 2017 року, а також закликали профспілки більш активно і рішуче брати участь у розробці та впровадженні законів, важливих для реалізації законних прав та інтересів людини праці. Всі питання, що стосуються прав працівників, обов’язково мають бути погоджені з профспілками, підкреслили вони. При цьому виказали готовність надати допомогу з боку структур МОП.

У виступах представників профспілкової сторони зазначалось, що однією з основних проблем для України у сфері соціального забезпечення залишається питання заниженого розміру прожиткового мінімуму, як основного державного соціального стандарту, на основі якого розраховуються розміри мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії, інших соціальних виплат. Державна політика у вирішенні цієї проблеми залишається суперечливою. З одного боку – у 2015 році Верховна Рада України ратифікувала Конвенцію МОП про основні цілі та норми соціальної політики № 117, статтею 5 якої визначено, що при встановленні прожиткового мінімуму беруться до уваги такі основні сімейні потреби працівників, як продукти харчування та їхня калорійність, забезпечення житлом, одяг, медичне обслуговування та освіта. В минулому році Уряд вперше за 16 років актуалізував набори продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг для розрахунку прожиткового мінімуму та затвердив у лютому ц.р. Методику визначення прожиткового мінімуму.

З іншого боку – розмір прожиткового мінімуму, який встановлюється щорічно законом про Державний бюджет України, не враховує ні оновлені набори споживчого кошику, ні положення Конвенції МОП № 117, ні норми відповідної Методики.

Як результат – затверджений держбюджетом розмір прожиткового мінімуму більш ніж у два рази занижений проти фактичного розміру прожиткового мінімуму, який щомісячно розраховує Мінсоцполітики відповідно до норм чинного законодавства.

Наголошувалось, що профспілкова сторона підготувала свої висновки до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», реєстр. № 6614 від 22.06.2017 та направила свої пропозиції до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

Потрібно звернути увагу на те, що висновки експертів МОП щодо проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», реєстр. № 6614 від 22.06.2017, співпадають із окремими застереженнями профспілок.

Представники профспілкової сторони навели чимало прикладів порушень прав працівників і звернулись до членів експертної групи з проханням донести викладену інформацію про ситуацію із дотриманням міжнародних норм в Україні до керівництва МОП. При цьому вони передали членам експертної групи лист Голови ФПУ Григорія Осового до Генерального директора Міжнародного бюро праці Гая Райдера.

Прес-центр ФПУ

МОП1