ЭБЕР1

 

 

 

За ініціативи Голови СПО об’єднань профспілок, Голови Федерації профспілок України Григорія Осового 18 січня відбулась його зустріч з Директором Регіонального представництво Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні Марселем Рьотігом. У бесіді, яка пройшла в ділової, конструктивної та дружньої атмосфері, взяли участь: з профспілкової сторони – перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін, керівник Департаменту міжнародних зв’язків ФПУ Василь Шилов, з сторони Фонду – проектний координатор Марія Ткаченко.

 

ЭБЕР3

 

 

Перш за все Голова ФПУ подякував директору представництва за плідну співпрацю. Дійсно, тільки у минулому році відбулися ряд актуальних та дуже важливих спільних заходів.

 

З метою підвищення ефективності колективних переговорів та дієвості колективних договорів, угод, особливо в умовах економічної кризи, а також через відсутність професіонально підготовлених переговорників для забезпечення здійснення ефективного соціального діалогу всіх рівнів у рамках домовленостей ФПУ з Регіональним представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні, проведено серію з чотирьох дводенних семінарів-тренінгів Школи профспілкових переговірників в Києві, Чернігові та у Львові. А саме: 30-31 березня 2017 року І модуль «Колективні переговори за участю профспілки: права та процедури» (Київ); 27-28 квітня 2017 року ІІ Модуль «Підготовка до ведення переговорів та укладення колективного договору» (Чернігів); 25-26 травня 2017 року ІІІ модуль «Практичні аспекти ведення успішних переговорів» (Львів); 12-14 вересня 2017 року заключний модуль «Практичні аспекти ведення переговорного процесу».

 

ЭБЕР8

 

 

На цей рік також заплановано проведення аналогічних семінарів-тренінгів для профспілкових переговорників. Але на травень-червень. Це дуже важлива та корисна справа, зазначив Григорій Осовий. Але було б доцільно провести такі школи, по-перше, для переговірників на національному рівні, по-друге, значно раніше визначеного терміну. Більш того, це питання настільки актуально, настільки на часі, що провести такі навчання було б варто зараз, не гаючи часу.    

 

Григорій Осовий проінформував представників Фонду про основні напрями діяльності Федерації профспілок України та її членських організацій, які спрямовані на підвищення якості та ефективності захисту законних прав та інтересів працівників.

 

Серед пріоритетних напрямів, з яких профспілки бачать спільну з Фондом активну та плідну співпрацю, профспілковий лідер визначив низку проблемних питань.

 

Серед них – питання зайнятості та міграційних процесів, реформування системи оплати праці, проблеми пенсійного забезпечення, зокрема військовослужбовців та представників силових структур, перегляду законодавчо-нормативної базі про колективно-трудові спори, право на страйк, а також у сфері охорони та безпеки праці. Серед таких питань одним з найважливіших є питання нового Трудового кодексу, до роботи над яким активно долучились профспілки, у тому числі через своїх представників у парламенті.

 

ЭБЕР6

 

 

Марсель Рьотіг зі свого боку подякував представників ФПУ за ефективну співпрацю та проінформував про нові проекті Регіонального представництва Фонду. Серед них – співпраця з питань підготовки профспілкових переговірників, дуальної освіти, Трудового кодексу, зайнятості та трудової міграції, молодіжного клубу New Vision. У планах також – відкриття спільної Академії праці для профспілкового активу.

 

ЭБЕР5

 

 

Учасники зустрічі зазначили, що такі бесіди сприяють кращому розумінню один одного та допомагають виробляти спільну стратегію дій, а також виказали зацікавленість у подальшому підвищенні ефективності співпраці.

 

 

 

Прес-центр ФПУ