IMG 20180312 120345

 

12 березня 2017 року у штаб-квартирі ООН у м. Нью-Йорк розпочала роботу 62-а сесія Комісії ООН зі становища жінок.

Відповідно до спеціального консультативного статусу ФПУ при Економічної і соціальної ради ООН (ЕКОСОР) у цьому важливому міжнародному форумі традиційно бере участь делегація Федерації профспілок України у складі представників її галузевих організацій.

Пріоритетна тема сесії: «Виклики та можливості досягнення гендерної рівності та розширення можливостей сільських жінок та дівчат». Комісія також здійснить оцінку прогрес у реалізації узгоджених висновків своєї 47-ї сесії 2003 року «Участь та доступ жінок до засобів масової інформації, інформаційних та комунікаційних технологій, їх вплив на них та використання у якості інструменту просування та розширення можливостей жінок».

Відкриваючи пленарне засідання сесії Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив: «Ми живемо у світі, де все ще панує культура переваги чоловіків. Патріархат і дискримінація, які століттями панували у суспільстві, залишили важку спадщину. Сексизм і стереотипи широко поширені у владних структурах, приватному секторі, наукових колах, мистецтві, науці, і навіть у громадянському суспільстві та міжнародних організаціях, таких як ООН».

Очільник ООН зазначив, що сьогодні багато дівчат з бідних сімей все ще не мають можливості закінчити школу, в тому числі і тому, що виходять заміж у ранньому віці і занадто рано народжують дітей. Саме вони, в першу чергу, страждають від насильства і позбавлені багатьох прав. В особливо скрутному становищі опиняються вдови, жінки-інваліди та жінки корінних народів.

Підкресливши, що всі жінки і дівчата мають право на гідне життя, Генеральний секретар нагадав, що ООН і Євросоюз виступили з ініціативою щодо боротьби з насильством по відношенню до жінок.

Генеральний секретар ООН також підкреслив, що гендерна нерівність підживлює дискримінацію і насильство, підриває функціонування організацій, компаній і суспільства в цілому. Він закликав домагатися поліпшення становища жінок і прислухатися до їхніх думок, зазначивши, що сьогодні жінки ініціюють важливі і необхідні дискусії в селах і містах, залах засідань і на кухнях, на вулицях і в коридорах влади.

Сесія триватиме до 23 березня. У заході беруть участь представники системи ООН, держав-членів та громадянського суспільства з усіх країн світу.

Сесія включатиме міністерський сегмент з круглих столів та інтерактивних діалогів на високому рівні,  а також загальні, інтерактивні та експертні панельні дискусії.

 

Довідково

 

Комісія зі становища жінок – функціональна комісія ЕКОСОР, яка є глобальним директивним органом, який займається виключно просуванням гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок. Комісія була створена ЕКОСОР у 1946 році з повноваженнями щодо підготовки рекомендацій із захисту прав жінок у політичній, економічній, громадській, соціальній та освітній сферах. Комісія також відповідає за моніторинг, огляд і оцінку досягнутого прогресу та проблеми, що виникають у ході здійснення Пекінської декларації та Платформи дій 1995 року і підсумків 23-ї спеціальної сесії Генеральної Асамблеї 2000 року на всіх рівнях, а також підтримку гендерної проблематики. Крім того, Комісія робить внесок у подальшу діяльність за підсумками Порядку денного сталого розвитку на період до 2030 року, з тим щоб прискорити реалізацію гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок і дівчат.

логотип сесії

 

IMG 20180312 120921

 

 

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ