КР

 

20 лютого з нагоди Всесвітнього дня соціальної справедливості у столичному готелі «Турист» відбувся круглий стіл «Реформа оплати праці. Перші результати та подальші дії». Він пройшов з ініціативи Федерації профспілок України за участі соціальних партнерів. Символічно, що Всесвітній день соціальної справедливості співпадає с Днем Героїв Небесної сотні, які віддали своє життя саме за досягнення соціальної справедливості.

 

КР1

 

У заході взяли участь Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін, голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики Людмила Денисова, народний депутат України, представник Федерації профспілок України у Парламенті Сергій Каплін, Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук, перший заступник голови СПО сторони роботодавців на національному рівнеі Олексій Мірошниченко, представник центральних органів виконавчої влади, Секретаріату Національної тристоронньої соціально-економічної ради, СПО роботодавців України, профспілкових, наукових та громадських організацій, засобів масової інформації

 

КР2

 

Головне питання соціальної справедливості є забезпечення для громадян рівних можливостей. Про це заявив Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, відкриваючи засідання круглого столу.

Він підкреслив, що це питання надто глобальне для того, щоб в рамках одної дискусії його вирішити, але роль громадськості якраз полягає у тому, щоб привернути увагу всіх у нашій країні – і влади, і громадських організацій до того, яким є сьогодні стан забезпечення соціальної справедливості і рівних можливостей в Україні, що ми маємо робити, щоб змінити ситуацію на краще. «Цілком зрозуміло, що ми як профспілки, які опікуються ситуацією у сфері праці, насамперед приділяємо особливу увагу і ставимо на широке обговорення питання реформи оплати праці», - підкреслив він.

КР6

 

У виступах першого заступника Голови СПО об’єднань профспілок, заступника Голови ФПУ Олександра Шубіна, голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики Людмили Денисової мова йшла про необхідність розвивати та поглиблювати соціальний діалог з метою надійного та ефективного захисту законних прав та інтересів працівників, наполегливо відстоювати на всіх рівнях суспільного життя принципа соціальної справедлимвості.

 

КР8

 

Народний депутат України, представник Федерації профспілок України у Парламенті Сергій Каплін проінформував про ті кроки, що вже зроблено їм та парламентом на законодавчому рівні для підвищення рівня такої захищенності, а також про свої законодавчі ініціативи і про те, що ще планується зробити у цьому напрямі.

 

КР9

 

За підсумками обговорення цього питання прийнято Рекомендації учасників круглого столу «Реформа оплати праці. Перші результати та подальші дії» з нагоди Всесвітнього дня соціальної справедливості. Передбачено, що в них будуть конкретні та конструктивні пропозиції та вимоги до всіх гілок влади України, роботодавців, громадських організацій.

Зокрема в них міститься заклик: «лише об’єднання зусиль Президента України, Парламенту та Уряду, центральних та місцевих органів виконавчої влади, роботодавців та працівників, наукових та громадських організацій, спрямованих на досягнення соціальної справедливості у суспільстві на основі поваги до прав та законних інтересів громадян, підвищення рівня життя населення, соціальної стабільності в державі, забезпечення кожній людині гідних умов існування та ефективного соціального захисту, може забезпечити виконання нашою державою Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, Програми Гідної праці МОП для України на період 2016-2019 років, а також реалізацію державної політики у сфері боротьби з бідністю та дотримання гарантованих Конституцією України прав людини на достатній життєвий рівень для себе та своєї сім’ї».

 

КР10

 

 

Прес-центр ФПУ