АК

 

 Після чергової спроби рейдерського захоплення будівлі профспілок Закарпаття на площі Народній 5, голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько у терміновому порядку знову надіслав листа Прем’єр- міністру України Володимиру Гройсману. «Змушені в черговий раз звернутися до Вас, - зазначено в листі, - враховуючи надзвичайно напружену ситуацію, що склалася довкола права власності на будівлю профспілок Закарпаття в м. Ужгороді,  на площі Народній, 5. Вона дедалі загострюється оскільки з боку Кабінету Міністрів України не здійснюється жодних спроб припинити жорсткий конфлікт між Закарпатською облпрофрадою і окружним адміністративним судом щодо будівлі.

Протягом 2017-2018 після звернень з цього питання Закарпатської облдержадміністрації і облпрофради, Федерації профспілок  України  Вами тричі  (липень 2017 року, січень і квітень 2018 року) давалися відповідні доручення Першому віце – прем’єр – міністру України Степану Кубіву, Фонду державного майна України, відповідним службам Кабінету Міністрів України щодо проведення  спільно з Федерацією профспілок України засідань робочої групи з метою врахування всіх обставин  та вироблення узгоджених пропозицій щодо права  власності на будівлю на пл. Народній.

Однак протягом тривалого часу дані Вами доручення  не виконуються, жодних спільних засідань не проведено, що розцінюється профспілками, як свідоме затягування з вирішенням цього питання та неприйняття конкретного рішення.

Користуючись такою невизначеністю, Закарпатський окружний адміністративний суд втягує обласну раду профспілок  в нові судові процеси, погрожуючи виселенням працівників облпрофради та обласних галузевих профспілок на вулицю, штрафними санкціями, відшкодуванням орендної плати за користування найманими ним приміщеннями, заблокуванням рахунків облпрофради тощо. Продовжуються спроби рейдерського захоплення Будинку профспілок, остання  з яких відбулася 3 серпня ц.р. 

Аби протистояти судовому свавіллю, наступу на майнові права профспілок, 16 травня  2018 року в м. Ужгороді відбулася попереджувальна акція протесту профспілок, в якій взяло участь понад  2 тисячі профактивістів з багатьох областей України.

В числі вимог, викладених у Резолюції акції, було скасування розпорядження  Кабінету Міністрів України від 29.03.2017р. №221-р як дискредитаційного по відношенню до профспілок Закарпаття, оскільки  їх було позбавлено майна для здійснення статутної діяльності відповідно до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності». 

 

У листі Володимира Фленька зазначено, що міжнародні профспілкові організації обурені зневажливим ставленням Кабінету Міністрів України до майнових  проблем профспілок України, й Закарпаття зокрема. Залишається без реагування звернення до Вас Генерального секретаря Європейської Федерації профспілок громадського обслуговування (ЄФПГО) Яна Віллема Гаудріана від 25.04.2018р. щодо неприпустимості порушень прав профспілок Закарпаття, й зокрема, спроб рейдерського захоплення Будинку профспілок.

В ході консультацій з профспілками  сусідніх країн була висловлена пропозиція – провести міжнародну акцію протесту профспілок: в один час  перекрити на території області державний кордон України із Словаччиною, Румунією, Польщею, Угорщиною з обох сторін спільно з профспілками сусідніх країн і тим самим привернути увагу усього Європейського суспільства  до цієї проблеми.

Нині ведуться переговори щодо солідарної підтримки дій профспілок Закарпаття у боротьбі за свої майнові права, й зокрема, перекриття кордону.

На зустрічах з профспілковим активом в містах і районах області члени профспілок вимагають від мене,  як керівника територіального профспілкового об’єднання,  розпочати збір підписів за недовіру Уряду та проти корумпованості судової системи в Україні й  ініціювати його проведення в усіх областях під гаслом «Профспілкова хвиля протесту».

Це питання також  гостро ставилося на протестній акції під час спроби рейдерського захоплення будівлі профспілок 3 серпня ц.р.

У зв’язку з надзвичайно складною  ситуацію, що призвела до дестабілізації  в області,  відкритого конфлікту між профспілками  і судовою гілкою влади, просимо Вашого особистого втручання у розв’язання цього протистояння,  невідкладного реагування на вимоги профспілок нашого краю викладених у заяві учасників акції  протесту профспілок Закарпаття щодо спроби рейдерського захоплення  Будинку профспілок  на пл. Народній, 5 в м. Ужгороді 3 серпня 2018 року, - наголошується у листі голови Закарпатської облпрофради Володимира Фленька до Прем’єр-міністра України Володимира  Гройсмана.

 

ЗАЯВА

учасників акції протесту профспілок Закарпаття щодо спроби

рейдерського захоплення  Будинку профспілок

 на пл. Народній, 5 в м. Ужгороді 3 серпня 2018 року

 

Ми, учасники акції протесту профспілок 3 серпня 2018 року, рішуче  заявляємо «Ні»! свавіллю органів державної влади та судів, які грубо порушили Конституцію України, Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», міжнародні норми   права. Цим самим Закарпатську обласну раду профспілок було позбавлено права на свою будівлю на пл. Народній, 5 в м. Ужгороді, яка 55 років знаходиться у її віданні, а працівників облпрофради та галузевих обкомів профспілок намагаються позбавити робочих місць з фактичним виселенням людей на вулицю.  Кабінетом Міністрів України ігноруються  звернення міжнародних організацій профспілок  щодо неприпустимості порушень прав профспілок Закарпаття, й зокрема, спроб рейдерського  захоплення Будинку профспілок. Претендуючи на будівлю профспілок на площі Народній, 5, Закарпатський обласний окружний адміністративний суд  приховав той факт, що згідно розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.12.2011р. №1241-р йому вже було передано в оперативне управління триповерхову будівлю по вулиці Другетів, 91 корисною площею понад 2 тисячі квадратних метрів.

Такі дії  є сучасною формою державного і судового рейдерства, що є свідченням наступу  на майнові права спілчан Закарпаття  з метою силового захоплення будівлі профспілок нашого краю, яка використовується для здійснення ними своєї  статутної діяльності. 

  Ми рішуче заявляємо: право приватної власності профспілок гарантовано Конституцією України, має рівні права з державною власністю і тому в жодному разі не може бути захоплене, вилучене або «націоналізоване» в інтересах осіб, які очолюють владні і судові структури.

 

ВИМАГАЄМО:

 

Від Прем’єр – Міністра  України:

- негайного скасування розпорядження Кабінету Міністрів України  від 29.03.2017р. №221-р «Про передачу будівлі в м. Ужгороді до сфери управління Державної судової адміністрації»;

- у терміновому порядку розглянути і подати до Верховної Ради України  підготовлений Федерацією профспілок України законопроект  щодо закріплення за профспілками належного їм майна;

- врахувати пропозиції профспілок щодо недопущення  порушень  конституційних прав людей на гідну працю і достойну її оплату, освіту, медичне обслуговування, задоволення їх культурних потреб, соціальних гарантій, пенсійного забезпечення;

- не допустити зростання  у другому півріччі 2018 року  непосильних для населення цін на природний газ, електроенергію, тарифів на житлово-комунальні послуги, виходячи з платоспроможності заробітних плат, пенсій, стипендій.

Від Фонду державного майна України:

- передати будівлю на пл. Народній, 5 в м. Ужгороді в оперативне управління Закарпатської обласної ради профспілок на правах повного господарського відання.

 

Від суддів:

- припинити «фабрикувати», всупереч Конституції України, незаконні рішення щодо захоплення майна профспілок. 

 

У разі ігнорування наших вимог:

 

-  розпочати збір підписів за недовіру Уряду та проти корумпованості судової системи в Україні й  ініціювати його проведення в усіх областях;

- в один час  перекрити на території області державний кордон України із Словаччиною, Румунією, Польщею, Угорщиною з обох сторін спільно з профспілками сусідніх країн і тим самим привернути увагу усього Європейського суспільства  до цієї проблеми; 

- висловити недовіру суддям, які нехтуючи позицією і доводами профспілок, приймали незаконні рішення з майнових питань;

- надіслати дану Заяву Верховному комісару ООН з прав людини, міжнародним організаціям профспілок з метою підтримки ними  вимог і дій профспілок Закарпаття.

 

Ні – рейдерам у судових мантіях!

Ні – порушенню Конституції!

Ні – наступу на права профспілок!

ТАК – справедливості й верховенству права в Україні!

Будинку профспілок Закарпаття – бути!

Вимагаємо від Кабміну скасувати розпорядження про передачу будівлі профспілок Закарпаття Судовій адміністрації!

 

 

 

Прийнято на акції протесту профспілок Закарпаття

3 серпня 2018 року  м. Ужгород

 

До речі, в м. Ужгороді 8 серпня 2018 року відбулося засідання Господарського суду Закарпатської області у справі за позовом Закарпатського окружного адміністративного суду про стягнення із Закарпатської облпрофради 310 тисяч 590 гривень за ніби-то вимушені збитки, понесені у зв’язку з орендою додаткового приміщення. Судове свавілля продовжується!

 

 

Прес-центр Закарпатської облпрофради