122610

Однією з ключових вимог учасників Всеукраїнської акції протесту ФПУ 17 жовтня ц.р. було припинення державного рейдерства профспілкового майна та наступу на права профспілок.

Спілчани наполягають на необхідності нормативно-правового врегулювання закріплення за профспілками належного їм майна, яке використовується ними для виконання своєї статутної діяльності. Внаслідок протиправних дій, що, на переконання профспілок, суперечать конституційним нормам, вже кілька десятків профспілкових об’єктів за рішенням судів визнані державною власністю.

Це викликає обурення серед спілчан, зокрема судові рішення щодо відчуження профспілкових будинків у м. Полтава та м. Ужгород.

- Ми розцінюємо це як факти наступу на права профспілок, втручання в їх законну діяльність та спроби обмежити наші можливості у захисті прав та законних інтересів членів профспілок, - зазначив Голова ФПУ Григорій Осовий. – Так саме ці дії кваліфікуються і з боку міжнародних профспілкових організацій, тому ми вживаємо різноманітних заходів, щоб захистити майнові права профспілок. Одним з таких заходів є робота групи у складі профспілкових і урядових експертів, що утворена на виконання доручень Прем’єр-міністра України з метою врегулювання порушених профспілками питань.

26 листопада ц.р. відбулась робоча зустріч профспілкових експертів на чолі з Головою ФПУ за участі керівників та голів наглядових рад Акціонерних Товариств ФПУ з експертами з Урядового офісу і Фонду державного майна України. Під час зустрічі профспілками було наголошено на актуальності розробленого ФПУ законопроекту про внесення змін до Закону про профспілки, їх права та гарантії діяльності та необхідності термінового вирішення питань, пов’язаних зі спробами відібрати Будинки профспілок у Закарпатті та на Полтавщині. Профспілки повідомили, що про ситуацію навколо майна профспілок поінформовано Президента України, який передав звернення ФПУ до Уряду для вжиття відповідних заходів.

Експерти від сторони влади поінформували про напрацювання, що зараз робляться в Урядовому офісі, та засвідчили прагнення до знаходження компромісних підходів у вирішенні зазначених питань. Було досягнуто домовленості про проведення найближчим часом чергової зустрічі з розгляду проектів рішень, які мають бути взаємоузгоджені та у встановленому порядку подані на розгляд профільного урядового Комітету та КМУ.

Прес-центр ФПУ