derjavna-zakupivla

 

Представники роботодавців не підтримали пропозицію профспілок щодо підвищення соціальної відповідальності бізнесу.

 

Під час наради у Першого віце-прем’єр-міністра – Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва розглянуто пропозиції щодо вдосконалення процедури державних закупівель та внесення змін до закону України «Про публічні закупівлі».

Нарада відбулась за участі керівників провідних вітчизняних підприємств та корпорацій, представників організацій роботодавців, від профспілок у ній брав участь – Голова ФПУ, член Національного Комітету з промислового розвитку Григорій Осовий.

Метою роботи стало напрацювання заходів для забезпечення рівного та прозорого доступу підприємств і організацій до участі у тендерних закупівлях, унеможливлення проявів корупції під час проведення конкурсів та приведення національного законодавства у сфері закупівель до норм і процедур, визначених ЄС.

Профспілками у цілому були підтримані пропозиції роботодавців та висловлено переконання щодо необхідності доповнення переліку умов ст. 17 закону, згідно з якими учаснику закупівель може бути відмовлено в участі у тендері, пунктом такого змісту:

- замовник може прийняти рішення про відмову учаснику в участі в процедурі закупівель та відхилити його тендерну пропозицію у разі, якщо учасник має заборгованість з виплати зарплати.

Наразі такої умови законом не передбачено, натомість позбавити права участі у конкурсі можуть підприємства, які мають заборгованість зі сплати податків, зборів і обов’язкових платежів.

- Таким чином, зобов’язання перед державою законодавчо захищено, а як убезпечити зобов’язання перед працівниками? – запитує у своєму коментарі Г.Осовий. Він зауважив, що останнім часом таке явище як невиплата зарплат на українських підприємствах набула масового поширення. Вже порушено права майже 150 тис. працюючих громадян, а сума заборгованості перед ними перевищує 2 млрд. грн. і продовжує збільшуватись. З цим потрібно боротися і на думку очильника профспілок, держава має зробити все для того, щоб пріоритет при здійсненні закупівель було надано соціально-відповідальним компаніям, які виконують свої зобов’язання перед працівниками, не порушуючи законів.

Він акцентував, що такою є практика у країнах ЄС. Відповідні директиви Євросоюзу щодо здійснення процедур державних закупівель містять «соціальний параграф», яким передбачено, що пріоритет на використання суспільних коштів надається лише тим компаніями, де укладено колективні договори, на яких дотримуються прав людини щодо власних працівників.

Однак, представники бізнесу, які брали участь у нараді, не підтримали зазначену пропозицію профспілок. На що Г.Осовий зазначив, що діалог між соціальними партнерами має відбуватися на засадах порозуміння позицій один одного та поважного ставлення до людини праці. Адже, виходить, як у відомому прислів’ї: Брат ти мій, а хліб їж свій.

Він запевнив, що не зважаючи на те, що позиція профспілок цього разу була проігнорована, профспілки й надалі послідовно відстоюватимуть її, зокрема під час ведення переговорів по Генеральній угоді.

 

 

Прес-центр ФПУ