держслужбовці-готовая

 

Минулого тижня Урядом прийнято Постанову Кабінету міністрів України щодо впорядкування структури оплати праці держслужбовців у 2018 році.

 

Свої зауваження до документу під час його попереднього обговорення на урядовому Комітеті надавала Профспілка працівників державних установ України, а на засіданні Уряду з цього питання виступив Голова ФПУ Григорій Осовий.


Він зауважив, що згідно з положеннями Генугоди, яку підписано з Урядом, передбачено, що не менше 64% доходу працівника має становити його основна зарплата (ставка або посадовий оклад), а третину можуть складати різноманітні доплати (надбавки, премії та ін.). Наразі ситуація прямо протилежна, тому зміна структури заробітної плати – позитивний напрямок, який обрав Уряд, і профспілки його підтримують.

 Однак, саме по собі збільшення основного гарантованого розміру зарплати (відповідно до кваліфікації й посади, яку займає працівник) це не все, на що очікують держслужбовці, оскільки наразі таке підвищення здійснюється здебільшого за рахунок економії фонду оплати праці внаслідок незаповненості вакансій на державній службі, а подальші кроки у цьому напрямі мають бути чітко орієнтовані на забезпечення гарантій, визначених законом України про державну службу, і такою є позиція СПО об’єднань профспілок.

 Г.Осовий закликав до посилення діалогу з профспілками під час ухвалення подібних соціально значущих рішень, а стосовно цієї конкретної постанови щодо оплати праці працівників державних органів, яка набирає чинності з 1 січня 2018 р., висловив застереження, щоб під час її реалізації не було допущено великих розривів у розмірах підвищень окладів для фахівців ЦОВВ та місцевих (зокрема районних та ін.).

 За оцінкою міністра соцполітики Андрія Реви, прийняття цього рішення дозволить підняти гарантований розмір виплат саме у вигляді посадових окладів з 30% до 50%. Наприкінці поточного року планується ухвалити ще одне рішення, яке вступить у дію вже з 2019 року під відповідне бюджетне забезпечення, і яким передбачається довести розмір посадових окладів у структурі зарплати до 70%.

 

Прес-центр ФПУ